Glas Javnosti

Bokserka sa Kosova ne učestvuje na Svetskom prventstvu u Indiji, organizator zabranio „državne“ simbole

Sport
Autor: Glas javnosti

Bokserka sa Kosova Donjeta Sadiku neće učetvovati na Svetskom prvenstvu u boksu za žene koje danas počinje u Nju Delhiju u Indiji zbog toga što joj je, prema navodima Kosovskog olimpijskog komiteta, zemlja koja organizuje takmičenje, a koja inače ne priznaje Kosovo, zabranila korišćenja simbola poput zastave i himne.

Indija je dozvolila ovoj bokserki da se takmiči, ali pod uslovom da se ne koriste gorepomenuti simboli.

Odluku o tome da Sadiku ne učestvuje na Svetskom prvenstvu doneli su Kosovski olimpijski komitet, Bokserska federacije i kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta.

Donjeta se juče oglasila video porukom koja je objavljena na zvaničnom Tviter nalogu kosovskog olimpijskog komiteta, navodeći da, iako je osvajač evropskih i svetskih medalja u prošloj godini, ne može učestvovati na ovom takmičenju sa kosovskim simbolima.


U svom obraćanju, Sadiku je podsetila na to da je Kosovo član Međunarodne bokserske federacije (IBA) od 2014. godine.

– Nepravedno je to što se Kosovo tretira drugačije od svih ostalih članica iz političkih razloga – kazala je Sadiku.

Ova bokserka je ujedno pozvala indijsku Vladu da preispita odluku, te da joj dozvoli da se takmiči sa simbolima Kosova.

„Ovim video snimkom pozivam Vladu Indije da preispita svoju odluku i dozvoli mi da se takmičim za Republiku Kosovo sa svim svojim pravima. Ohrabrujem vas sve da mi se pridružite u nastojanju i zajedno progovorite protiv ove nepravde“, kazala je Sadiku.

Kosovski olimpijski savez: Zabranili nam „državne“ simbole


Iz kosovskog olimpijskog saveza (KOK) potvrdili su da je dan pred ovo takmičenje, kosovskom bokserskom savezu dato zeleno svetlo za dobijanje vize u Sofiji, gde su aplicirali, međutim, prema njihovim rečima, vizu su dobili pre nego što su organizatori u Indiji uveli „ograničenja“ za bokserku sa Kosova.

„Na osnovu trenutnih uslova, smatramo da je ovo velika diskriminacija za bokserku i Donjeta Sadiku neće putovati u Nju Delhi“, kazali su iz KOK-a.

Međunarodna bokserska federacija (IBA) izrazila je nezadovoljstvo zbog stava vlasti Indije, ali i poručila da su učinili „sve što je bilo moguće da osiguraju učešće Kosova u Nju Delhiju“.

Glas javnosti/Danas

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR