Glas Javnosti

"TO JE SRAMOTA!" Oglasio se EVROPSKI PARLAMENT, RUSI se vraćaju na OLIMPIJSKA TAKMIČENJA?

Sport
Autor: Glas javnosti

Rusi i Belorusi će možda smeti da se takmiče na Olimpijadi, MOK dobio pismo od 35 zemalja koje se tome protive. Evropski parlament nazvao ovaj pristup "sramotom".

Vlade 35 zemalja oglasile su se saopštenjem u kojem zahtevaju od Međunarodnog olimpijskog komiteta da pojasni definiciju neutralnosti, u trenutku kada pokušava da nađe način da sportiste iz Rusije i Belorusije vrati na međunarodna takmičenja, i Olimpijadu iduće godine u Parizu.

"Sve dok ova osnovna pitanja i suštinsko odsustvo jasnoće i konkretnih detalja upotrebljivog modela neutralnosti nisu rešena, ne slažemo se da sesportistima iz Rusije i Belorusije dozvoli da se takmiče", navodi se u saopštenju vlada 35 zemalja.



Među njima su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Kanada i Nemačka, koje su 2021. u Tokiju dovele petinu ukupnog broja takmičara. Druge zemlje, potpisnice pisma, ne idu toliko daleko da zahtevaju bojkot. Među njima su Poljska, Letonija, Litvanija i Danska.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je na samitu u Londonu 10. februara da ruskim sportistima nije mesto na Igrama u Parizu sve dok invazija na njegovu zemlju traje.

Međunarodni olimpijski komitet traži način da vrati Ruse na OI, citirajući mišljenja stručnjaka za ljudska prava Ujedinjenih nacija, koji veruju da sportisti iz Rusije i Belorusije ne bi trebalo da budu kažnjeni samo zbog pasoša. MOK želi da sportisti iz zemalja koje nisu podržale rusku invaziju mogu da se takmiče pod neutralnim oznakama, bez simbola zemalja iz kojih dolaze.


"Zabrinuti smo koliko je moguće da Rusi i Belorusi učestvuju kao neutralni sportisti, kada ih direktno finansiraju i podržavaju njihove države. Za razliku od, recimo, profesionalnih igrača tenisa. Snažne veze između ruske vojske i ruskih sportista su takođe predmet brige. Naš zajednički pristup nikada se nije zasnivao na diskriminaciji na osnovu nacionalnosti, ali ova pitanja mora da reši MOK", navode zemlje u saopštenju.

Kada je rat započeo, MOK je preporučio da sportske organizacije zabrane Rusima učešće na međunarodnim takmičenjima, i kao razlog naveo njihovu bezbednost. Taj stav se promenio početkom ove godine, kada je predsednik komiteta Tomas Bah rekao da MOK stoji uz ukrajinske takmičare, ali da sport mora da poštuje osnovna ljudska prava svih sportista.


"Istorija će pokazati ko čini više za mir. Oni koji pokušavaju da ostave otvorene linije komunikacije, ili oni koji žele da izoluju i dele ljude", rekao je Bah.

Evropski parlament se uključio u ovu priču i pozvao MOK da preinači odluku, nazvavši pristup "sramotom za međunarodni svet sporta".

Zemlje potpisnice saopštenja zaključile su da je najbrži način da se Rusija vrati u međunarodna takmičenja, "okončanje rata koji je započela", prenosi Asošiejted pres, prenosi Euroactiv.rs.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR