Glas Javnosti

Grupa od 35 zemalja „zabranjuje“ ruske i beloruske sportiste na Olimpijskim igrama 2024. godine

Svet
Autor: Glas javnosti

Tokom onlajn sastanka sa ministrima sporta iz 35 zemalja, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će prisustvo Rusije na Plimpijskim Igrama „sve zaprljati krvlju“.

Kako je saopšteno, grupa od 35 zemalja tražiće da se ruskim i beloruskim sportistima zabrani učešće na Olimpijskim igrama 2024. godine, zbog invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, rekao je ministar sporta Litvanije.

Navodi se da su zemlje, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Nemačku i Australiju, među onima koje podržavaju pozive na zabranu uoči Igara u Parizu.

Olimpijski komiteti Finske, Islanda, Norveške, Švedske i Danske podržali su pozive na zabranu, dok su Letonija, Litvanija, Estonija i Poljska ranije izrazile svoje protivljenje uključivanju ruskih sportista na Olimpijke igre.


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da prisustvo Rusije na Igrama „prlja sve krvlju – čak i belu zastavu“ Olimpijskih igara.

Tokom virtuelnog samita ministara sporta, kojim je predsedavao iz Londona, on je rekao: „Dok Rusija ubija i teroriše, predstavnicima terorističke države nije mesto na sportskim i olimpijskim takmičenjima.

„Samo prisustvo predstavnika terorističke države jeste manifestacija nasilja i bezakonja, "  istakao je Zelenski.

Lusi Frejzer, britanska državna sekretarka za kulturu, medije i sport, rekla je tokom virtuelnog sastanka u petak: "Rusija je uništila ukrajinsku sportsku infrastrukturu i zaustavila mogućnosti za ukrajinske sportiste."

U objavi na Tviteru nakon samita, ona je dodala: „Bio je to veoma produktivan sastanak između 35 nacija, a ja sam jasno iznela stav Velike Britanije: sve dok Putin nastavlja svoj varvarski rat, Rusija i Belorusija ne smeju biti predstavljene na Olimpijskim  igrama."


Olimpijske igre trebalo bi da se održe od 26. jula do 11. avgusta u francuskoj prestonici sledeće godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR