Glas Javnosti

REM zabranio spotove koji pozivaju na bojkot: 'Ne zna se da li oglašivač ima pravo na oglašavanje'


Autor: Glas Javnosti

Savet REM-a je izdao saopštenje u kom je naložio svim pružaocima medijske usluge da obustave prikazivanje četiri verzije političkih oglasnih poruka koje pozivaju na bojkot - "Jedini način da ne glasaš za režim je da ne glasaš".

Radi se o predizbornim spotovima koje je REM prethodno takođe zabranio pozivanjem na navodnu neovlašćenu upotrebu ličnog dobra u oglašavanju, te zbog navodnog podsticanja diskriminacije. Nakon što je naručilac izmenio spot i umesto reči "Vučić" koristio reč "režim", ti prethodni argumenti više nisu stajali, pa je spot emitovan u izmenjenom obliku.

Uprkos tome, REM je izdao novo saopštenje sa novom argumentacijom u kojem tvrdi da u okviru predizborne kampanje pravo na političko oglašavanje imaju samo izborne liste proglašene od strane Republičke izborne komisije. Naveo je, takođe, da se "ne zna ko je oglašivač i da li ima pravo na političko oglašavanje" i naložio svim pružaocima medijske usluge da obustave prikazivanje navedenih političkih oglasnih poruka.

Iz obrazloženja REM-a nije jasno na osnovu kog konkretnog pravnog osnova se nalaže pružaocima medijske usluge da pomenuti spot ne emituju. Nejasno je i to na osnovu kojih propisa i pravne argumentacije je REM izveo zaključak da u okviru predizborne kampanje pravo na političko oglašavanje imaju samo izborne liste proglašene od strane Republičke izborne komisije, budući da takvo tumačenje nema jasnog uporišta u zakonu.

 

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR