Glas Javnosti

Počeo Vidovdanski sabor srpske dijaspore koja je veoma važna za Srbiju! Brnabić: Dijaspora veoma važna za Srbiju

Politika
Autor: Glas javnosti

U Domu Narodne skupštine danas je počeo Vidovdanski sabor srpske dijaspore u prisustvu premijerke Ane Brnabić, koja je poručila da je dijaspora veoma važna za našu zemlju i da će im država omogućiti da se vrate ili da investiraju u Srbiju ako to žele.

Brnabićeva je kazala da joj je velika čast što je na ovom skupu sa svojim sunarodnicima. Istakla je da Vlada Srbije ima tri različita tela koja rade sa dijasporom, što najbolje potvrđuje koliko je dijaspora našoj zemlji važna. "Mi smo se ovde okupili prvi put nakon 10 godina i ogromna nam je želja da svima vama koji želite da se vratite to omogućimo, kao i da vam omogućimo da investirate u zemlju ako želite, ali i da čujemo sve vaše ideje koje imate ", kazala je Brnabićeva.

Sabor organizuje Ministarstvo bez portfelja zaduženo za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom. Na Saboru koji traje danas i sutra učestvuje više od 250 predstavnika udruženja i organizacija koje okupljaju srpsku dijasporu širom sveta, kao i predstavnici Srba iz zemalja regiona.


Delegati iz rasejanja će govoriti o Zakonu o dijaspori i Srbima u regionu, o privredi i kulturi naših ljudi u svetu i u matici, a na dnevnom redu je i Strategija očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i mnoge druge teme. Sabor je počeo intoniranjem himne, a učesnicima se prvo obratilo ministar bez portfelja zaduženo za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Dačić je kazao da je jako vazno da dijaspora sarađuje sa maticom.

"Srbija ima ogromno poštovanje za napor dijaspore da sarađuje sa maticom. Da znate vi nikada ovde nećete biti gosti i Srbija će uvek biti vaš zastupnik. jer to nije samo naša zakonska već i moralna obaveza", poručio je Dačić predstavnicima dijaspore.

Glas javnosati/T01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR