Glas Javnosti

ŠTA AKO ANA BRNABIĆ PODNESE OSTAVKU? Postoje dve OPCIJE! Evo i koje su - po USTAVU i ZAKONU

Politika
Autor: Glas javnosti

Analzirajući Ustav i zakone o vladi i predsedniku u slučaju da premijerka podnese ostavku dve su opcije moguće.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je ove nedelje da je njena ostavka na stolu, ali je zvanično još nije podnela. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom toga je istakao da je izvesno da ćemo u Srbiji imati prevremene izbore. A šta kažu Ustav i zakoni ukoliko predsednik vlade podnese ostavku?

Analzirajući Ustav i zakone o vladi i predsedniku u slučaju da premijerka podnese ostavku dve su opcije moguće.

Ustav i Zakon o vladi kažu da ukoliko premijer podnese ostavku da prestaje mandat celoj vladi.

Vladi prestaje mandat sa prestankom mandata Narodne skupštine, izglasavanjem nepoverenja, neizglasavanjem poverenja, ostavkom Vlade, izglasavanjem nepoverenja predsedniku Vlade i ostavkom predsednika Vlade“, navodi se u Zakonu o vladi.

Vlada kojoj je prestao mandat, prema Zakonu, može vršiti samo tekuće poslove i ne može predlagati Narodnoj skupštini zakone i druge opšte akte niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Ona ne može postavljati državne službenike na položaj u organima državne uprave, a pri vršenju osnivačkih prava Republike Srbije može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora“, ističe se u zakonu.

Vlada kojoj je prestao mandat ne može predsedniku Republike predložiti raspuštanje Narodne skupštine.

Predsednik Vlade može podneti ostavku, koju upućuje predsedniku Narodne skupštine i o kojoj obaveštava predsednika Republike i javnost.

Kako se nalaže, Narodna skupština na prvoj narednoj sednici bez rasprave prima k znanju da je predsednik Vlade podneo ostavku i time Vladi prestaje mandat. Predsednik Vlade može obrazložiti ostavku u Narodnoj skupštini.

Po usvajanju ostavke predsednika vlade, predsednik Republike je kao i nakon izbora dužan da predloži kandidata za novog predsednika Vlade Narodnoj skupštini, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

Nova vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Ustav predviđa da ukoliko Narodna skupština ne izabere novu Vladu u roku od 30 dana predsednik Republike je dužan da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR