Glas Javnosti

BANJA ZA ŽIVCE: Ova srpska banja poznata je kao "neuro-banja"

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Bogutovačka banja jedan je od bisera centralne Srbije. Smeštena je na padinama planine Troglav, a odmah pored nje nalazi se i planina Čemerno. Nalazi se blizu Kraljeva, a svega 200 kilometara je udaljena od prestonice Srbije.

Bogutovačku Banju krase mnoge prirodne lepote, a ono što je još čini posebnom je što baš u blizini banje protiče naša najčistija reka Lopatnica. Ova banja je odlično povezana sa svim krajevima Srbije. Nalazi se na nadmorskoj visini od 520 metara. Poznata je po miru koji pruža svim svojim posetiocima pa je neretko zbog toga nazivaju i "neuro-banjom". Pruža odličnu terapiju za živce i stabilizuje sve nervne i živčane probleme.

Lekovita svojstva Bogutovačke banje otkrivena su davne 1835. godine, kada je vlada Kneževine Srbije naredila da se ispitaju hemijska svojstva mineralnih voda, a samo nekoliko decenija kasnije počele su da se grade prve barake za smeštaj posetioca.


Tridesetih godina prošlog veka izgrađen je i prvi bunar i mineralno kupatilo. Ovo kupatilo u Bogutovačkoj Banji radilo je sve do pedesetih godina dvadesetog veka, nakon čega je počela modernizacija ovog područja sa izgradnjom novih kupatila i objekata za smeštaj.

Cene smeštaja u Bogutovačkoj banji


Jednokrevetni smeštaj u Bogutovačkoj banji može se naći po ceni od 800 do 1.000 dinara.

Jedna ovakva soba izdaje se u istoimenoj banji po ceni od 900 dinara po osobi. Sobe imaju jedan ležaj, noćne stočiće i kupatilo. Soba poseduje i TV, a od dodatne opreme ima i fen za kosu i besplatan internet.

U hotelu koji se nalazi u Bogutovačkoj Banji cene smeštaja prilagođene su za svačiji džep. Noćenje u dvokrevetnoj sobi sa doručkom iznosi 3.500 dinara po osobi. Dok je cena punog pansiona 5.250 dinara.

U ponudi je i dvokrevetna soba za jednu osobu. Cena prenoćišta je 5.000 dinara kada je reč o noćenju sa doručkom, dok pun pansion iznosi 6.750 dinara.

Naglašeno je da su sobe udobne i moderno uređenje. Poseduju i moderno i uređeno kupatilo sa svim potrebnim stvarima.

 
Bolesti koje se leče i tretiraju u Bogutovačkoj banji


U okviru Bogutovačke Banje nalazi se je jedan zdravstveni centar u kojem se obavljaju sve terapije, u pitanju je Prirodno lečilište i odmaralište "Mataruška i Bogutovačka Banja". U njemu rade brojni lekari, vrhunski terapeuti, stručno osoblje. Po svom sastavu, vode Bogutovačke Banje se u lečenju primenjuju na dva načina: pijenjem i kupanjem. Najčešće bolesti koje se ovde uspešno tretiraju su:

- Neuropsihijatrijska oboljenja (neuralgije i neuroze, multipla skleroza, hronična migrena, neurotični sindrom…) ;
- Neki oblici reumatizma (vanzglobni, degenerativni);
- Bolesti organa za varenje (gastralagije, spazam jednjaka…);
- Bolesti kardiovaskularnog sistema (tahikardija, aritmije izazvane nervnom razdražljivošću, bolesti perifernih krvnih sudova, visok krvni pritisak…);

Kao i kod svake druge banje, lečenje i terapije u Bogutovačkoj Banji mora odrediti stručan lekar koji ima uvid u vašu anamnezu bolesti.


Glas javnosti/ D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR