Glas Javnosti

DA LI LAŽETE SVOJU DECU? Evo kako to može uticati na njih

Porodica
Autor: Glas javnosti

Održavanje ravnoteže između iskrenosti i zaštite dece u svetu roditeljstva često predstavlja izazov. Mnogi roditelji se oslanjaju na tzv. "bezazlene bele laži" kako bi zaštitili decu od teških istina ili ublažili teške situacije.

Međutim, istraživanja ukazuju da ove prividno nevinosti možda imaju dugoročan uticaj na emocionalni i psihički razvoj deteta.


Jedan od ključnih faktora je gubitak poverenja

Deca često vide svoje roditelje kao pouzdane učitelje, ali ako se često suočavaju s lažima, to može narušiti tu osnovnu vezu i izazvati probleme tokom njihovog odrastanja. Stoga je esencijalno postaviti čvrst temelj poverenja već u ranom detinjstvu.

Efekat "leptira" takođe igra značajnu ulogu
Iako se možda čini da su male laži bezopasne, istraživanja pokazuju da imaju veliki uticaj na način na koji deca percipiraju svet. Laži koje se čine nevinim, poput priča o Deda Mrazu ili obećanja da će dobiti omiljenu igračku, mogu dovesti do skeptičnosti i konfuzije kod dece.


Stručnjaci upozoravaju roditelje da budu pažljivi s porukama koje šalju, jer one mogu iskriviti moralni kompas deteta.

Emocionalno blagostanje dece takođe može biti pogođeno lažima 
Ovo može rezultirati povećanim nivoom stresa, anksioznosti i čak osećajem izdaje kod dece. Razgovor s decom o teškim temama, prilagođen njihovom uzrastu, može im pomoći da razviju emocionalnu inteligenciju i efikasne mehanizme suočavanja sa životnim izazovima.


Da bi se umanjili negativni efekti laganja, stručnjaci preporučuju podsticanje iskrene međusobne komunikacije unutar porodice. Postavljanje osnova poverenja olakšava deci postavljanje pitanja i dobijanje iskrenih odgovora prilagođenih njihovom uzrastu. Cenjenje dečjeg gledišta i prepoznavanje njihovih emocija ključno je za stvaranje podržavajućeg okruženja u kojem će se osećati slobodno da dele svoje misli i brige.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti


Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR