Glas Javnosti

SIMPTOMI I PREVENCIJA: Ovo su znakovi da vaše dete ima upalu uha

Porodica
Autor: Glas javnosti

Prelazni periodi su često povod za brojne prehlade i upale uha kod dece, ali i odraslih. Upalu uha kod dece roditelji mogu prepoznati na nekoliko načina.

Upale uha predstavljaju infekciju nosa i ždrela, a najčešći izazivači su virusi, ali mogu biti i bakterije ili posledice alergije.

Na taj način i vetar može biti faktor, ali posredno, jer raznosi polen i druge alergene. To ne znači da ne treba voditi dete napolje kada je vetar jak, već da treba održavati pravilnu higijenu nosa, prenosi RTS.

Najčešći simptom upale je upravo bol u uhu - bebe neprestano plaču, odbijaju da jedu, dok se nešto starija deca često drže za uho, vuku ga i uvrću. Može se javiti i povišena temperatura, a pokazatelji su još i malaksalost, slab apetit, glavobolja, nervoza, pa i dijareja.


Zapušen nos ili pojačana sekrecija iz nosa su česti pratioci ove upale. Neophodna je adekvatna higijena ruku, naročito dece koja idu u vrtić, zatim higijena nosa. Deca koja jedu u ležećem položaju su sklonija upali uha, pa ih treba naviknuti da jedu sedeći i izbegavati cucle.

Jedan od faktora nastanka upale uha je i duvanski dim, pa ne treba pušiti u detetovom prisustvu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR