Glas Javnosti

Po ovim znakovima će te shvatiti DA VAŠE DETE NAPREDUJE U VRTIĆU

Porodica
Autor: Glas javnosti

Vrtić deci nudi neverovatna iskustva, ali često može potrajati nekoliko nedelja da se prilagode ovoj novoj životnoj navici i obvezi, kao i da počnu da napreduju.

Početak vrtićke faze u životu deteta može da deluje zastrašujuće. Premda ponekad ide glatko, češće su situacije u kojima dolazi do poteškoća i emocionalnog vrtloga koji nosi ova prekretnica.

Ovih 6 znakova pokazuje da vaše dete dobro napreduje u vrtiću, prema dečijem psihijatru dr. Kajlene Henderson - prenosi kerefeke.org.rs.

POVEZALO SE SA SVOJOM VASPITAČEM
Što se pre vaše dete poveže sa svojom vaspitačem stekne poverenje u njega/nju, to će se brže navići na novu rutinu i početi da napreduje iskustvu učenja i igre.

SVA REGRESIRANA PONAŠANJA POMALO NESTAJU
Uobičajeno je da mališani regresiraju tokom početnog razdoblja prilagođavanja. Možda su ponovno počeli da se bude tokom noći ili ponekad deluje kao da su otišli nekoliko koraka unazad i, na primer, zaboravili da koriste WC.

Kad se dete dobro snađe u vrtiću i konačno se počne navikavati, ova regresirana ponašanja počeće da nestaju – s rastom detetove ugodnosti i samopouzdanja.

RADO IDE U VRTIĆ
Tokom prvih nekoliko nedelja normalno je da se deca osećaju uznemireno, teskobno ili su plačljiva, ali s vremenom bi se to trebalo početi da menja. Kako se vaše dete oseća mirnije i ugodnije, primetićete da je i srećnije, znatiželjnije i uzbuđenije zbog dana koji je pred njim. Naravno, i dalje će s vremena na vreme imati teške dane, pogotovo nakon slabo prospavane noći, ali njih će biti sve manje.

S LJUBAVLJU GOVORI O VRTIĆU
Kada deci bude dovoljno ugodno i vrtić im postane novi fokus, počećete da slušate više o vaspitačima, deci i aktivnostima koje tamo rade, kao i novim stvarima koje su naučili.

NEVOLJNO ODLAZI KUĆI IZ VRTIĆA
Kada je dete više usredsređeno na nove prijatelje, vaspitača i igru umesto da vas čeka na vratima da ga pokupite, nemojte to shvatati lično, to je sjajan znak da vaše dete napreduje.

VASPITAČI PRIMEĆUJU NAPREDAK I IZVEŠTAVAJU VAS O DOBROM RASPOLOŽENJU DETETA
Iskustvo koje imaju vaspitači daje vam osećaj sigurnosti, stoga je pposebno zadovoljavajuće kad pohvale vaše dete i umire vas svojim rečima i pozitivnim utiscima.



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR