Glas Javnosti

Svaka ISCRPLJENA MAJKA ovih pet stvari MORA DA ZNA!

Porodica
Autor: Glas javnosti

Ma koliko se činilo da mame imaju elana za sve ukućane počev od supruga preko starijeg deteta do najmlađeg i njima je potreban odmor od svega.

Gotovo da niko ne obraća pažnju kada je kuća u savršenom redu, a deca sita, čista i zadovoljna. Sve utiče na normalno fukcionisanje prosečne mame koja neretko dolazi u stanje krajnje iscrpljenosti što može za rezulat imati stres, suze, svađu sa ukućanima ili jednostavno iscrpljenost prenosi srecna.republika.rs.


1. Naučite da kažete NE

Mnoge žene iz razloga pristojnosti i vaspitanja nikada nemaju dovoljno snage da ovo kažu. To važi za sve, kako za prijatelje, tako i za ukućane i rodbinu. Ukoliko vam banu nenajavljeni gosti normalno je da ćete da ih primite, ali isto tako je za mladu mamu očekivano da se u nekom trenutku odvoji kako bi uspavala bebu i odmorila. Partnera uključite u pomaganje bilo oko bebe ili kućnih poslova. Njihova navodna nesposobnost uz objašnjenje "nikada ne uradim tako dobro kao ti" je zapravo samo izgovor.

2. Odvojte vreme za sebe

Moguće je da i tata pričuva decu 2 puta nedeljno kako biste vi otišle na pilates, jogu, u šoping, na kafu sa prijateljicom ili na ručak kod mame, ali bez cele porodice u paketu.

Radite samo ono što vas čini srećnom. Baš tako, požalite se najboljoj prijateljici, isplačite se mami na ramenu, istrčite se u teretani, izađite same da prošetate psa ili na miru kada svi odu na spavanje čitajte knjigu ako još imate snage za to. Uživajte u svojim hobijama i ne menjajte svoje rutine samo zato što se to očekuje od vas.

3. Pratite svoj instikt
Kada beba spava, potrudite se da spavate sa njom i iskoristite vreme da se što više odmarate. Vaše telo možda ne shvata da je premoreno, ali ono svakako jeste. Ovo važi za sve mame, prosto raspodelite svoje obaveze tako da uvek nađete vremena za odmor. Jasno je da morate da budete uvek naspavani i siti kako biste bili zdravi i fizički i psihički.


4. Nađite vreme za sebe i partnera

Život je kratak, a ukoliko se svodi na zajedničke ručkove uz koje gledate kad će ko što pre završiti i bacite se na popodnevnu dremku, složićete se da ćete se jedenog dana probuditi i shvatiti da živite kao cimeri. 

Vi ste sa tim muškarcem bile i pre dolaska dece pa setite se šta vas je činilo srećnom. Odvojte veče za sebe i njega, neka bake pričuvaju unuke bar jednom u nekoliko nedelja. Izađite sa svojim partnerom na piće, ručak, kod prijatelja ili prosto u šetnju pored reke bez straha da će se deca previše približiti vodi. Prijaće i vama i njemu.

5. Zatražite stručnu pomoć
Tačno je da su prijatelji i porodica uvek tu za nas, ali neka treća neutrala osoba nam ponekad može dati mnogo bolji savet od svih njih. To što uviđate problem i želite da radite na svom poboljšanju opšteg stanja organizma je već znak da ste na pola puta ozdravljenja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR