Glas Javnosti

ZUNZARA PONOVO OBLEĆE: Kremlj koristi Srbiju zaDESTABILIZACIJU BALKANA

Politika
Autor: Glas javnosti

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da su mnoge zemlje Evropske unije zanemarile rast vojne saradnje između Rusije i Srbije, kao i da Kremlj pokušava da iskoristi Srbiju "kao svog punomoćnika za destabilizaciju Balkana".

"Ona (Srbija) kupuje vojnu opremu od Rusije. Od 14 borbenih aviona MIG-29 koje imaju, osam je donacija Belorusije, a šest je od Ruske Federacije. Došlo je do rasta vojne saradnje između Beograda i Moskve, a kao što vidimo u Ukrajini, svo naoružanje koje je kupljeno nije samo za parade, već za ratove“, rekao je Kurti.



Kako je dodao „vojna oprema je pripremna faza za ratnu mašineriju“, piše Alo

"Srbija, kao i Rusija i Belorusija, ima srednjovekovne, panslovenske i veoma mračne mitove. Optužuju nas da se prema srpskoj manjini ponašamo kao Ukrajinci prema prorusima u Donbasu. Predsednik Putin voli da mistifikuje intervenciju NATO da bi opravdao rusku hegemoniju”, rekao je Kurti.



O povezanosti Srbije sa Rusijom Kurti kaže  da je "na prostoru nekadašnjeg Sovjetskog saveza hobotnica sa Ruskom Federacijom u centru i pipcima” kao što su Donbas, Krim, Pridnjestrovlje i Južna Osetija.

“Na prostoru bivše Jugoslavija je hobotnica sa Srbijom u centru, srpskim entitetom u Bosni, političkim entitetom u Crnoj Gori, koji ne priznaje njenu nezavisnost, i nelegalnim strukturama na severu Kosova“, rekao je Kurti.

Ruska invazija na Ukrajinu šokirala je Kosovo, ali Kurti je rekao da nije iznenađen. Prema njegovim rečima, Putin "ne želi da sedne da pregovara sa Zelenskim“, jer, kako kaže "želi to da uradi sa Bajdenom“.



"On se oseća kao Staljin i vidi svog Ruzvelta u Bajdenu“, rekao je Kurti i dodao da Putin "želi da prekroji istoriju“.

"Rat u Ukrajini, gde ne postiže velike rezultate, neće mu biti dovoljan. Moraće da ga proširi ako želi da se obračuna sa Bajdenom. Zato smo zabrinuti. Zapadni Balkan je region gde on može da pokuša da to uradi i može da upotrebi hemijsko oružje kao što je već učinio u Siriji”, kaže Kurti.

Ističući da su zemlje oko Kosova, sa izuzetkom Srbije, članice NATO, Kurti kaže da je to i njihov cilj, ističući da "računaju na pomoć Italije“.

Kurti je rekao da Srbija "želi evropski novac i rusko oružje".



"Čak i ruski gas, koji dobijate po povoljnoj ceni, a u stvari je veoma skup. Prošle godine Kosovo je učestvovalo sa 350 vojnika u najvećoj vežbi NATO. Srbija je umesto toga učestvovala sa Rusijom i Belorusijom u Slovenskom štitu", rekao je on.

Kurti je prokomentarisao i činjenicu da je Putin pomenuo Kosovo da bi opravdao okupaciju Ukrajine.

"Imali smo izbore na Kosovu i referendum za vreme srpske okupacije, ali su referendumi na Krimu i Donbasu veoma različiti. Glasačke kutije su bile u rukama ruskih naoružanih vojnika”, rekao je Kurti.

.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR