Glas Javnosti

ZLOČIN TOKOM MIRNOG POVLAČENJA IZ SARAJEVA: Trideset godina od masakra u Dobrovoljačkoj (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Danas se navršava 30 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, 2. i 3. maja 1992. godine, kada su ubijena 42 vojnika, 71 je ranjen a 207 zarobljeno i mučeno u logorima.

Zločin, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i paravojnih formacija.

Za ove zločine je tek posle tri decenije podignuta optužnica protiv 10 osoba. Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svedoka, kao i više veštaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.


Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da se optuženi terete da su u okviru svojih funkcija i ovlašćenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA.

Oni se, takođe, terete da nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu sprečili ni kaznili izvršioce, kao i pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina, dodaje RTRS.


Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od kiklopovo oko u 03.05.2022 16:51:27 h
     0 
Da, bilo je to dogovoreno povlacenje JNA a sarajevski naoruzani ulicari,Alijina podrska, su izveli ovaj podli i kukavicki napad na kolonu. To je taj njihov vid borbe, udri na neduzne. To su isto uradili i u Tuzli,gde je takodje izginulo mnogo srpske dece. A sada se pred tuziocima pravdaju da je to bio legitimna meta! Ogorcena Carsija se zali kako je podizanje optuznice ogromna nepravda prema nevinim Sarajlijama... !Dogovoreno povlecenje,a legitimna meta!