Glas Javnosti

ZAMENIK UNIVERZALAC! Vesić sad otvorio i ŠALTER ZA UKRAJINSKE IZBEGLICE

Politika
Autor: Glas javnosti

U Domu omladine u Beogradu danas je počeo sa radom šalter "Open Belgrade" namenjen informisanju izbeglica iz Ukrajine koji dolaze u srpsku prestonicu, otkrio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić

Šalter za informisanje jeste predviđen da i putem web sajt - a kao i aplikacijom za smart telefone, takođe namenjena ljudima koji su izbegli iz ratom pogođenih područja u Ukrajini se pomogne oko osnovnih informacija.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za Pink kaže da na šalter dođe od 10 do 15 ljudi dnevno koji se raspituju oko osnovnih informacija, kao što su zdravstveno osiguranje, mogućnost školovanja za decu.


- Svakome od njih dajemo letak napisan na tri jezika - ruskom, ukrajinskom i engleskom i tu može da dobije osnovne informacije kako može da se prijavi u Beogradu, da otvori bankovni račun, kompaniju, da ostvari pravo na školovanje, na socijalnu i zdravstvenu zaštitu - rekao je Vesić.

Želimo da pokažemo da su naša zemlja i Beograd otvoreni i da zaista primamo sve ljude koji silom prilika dolaze u našu zemlju. Vlada Srbije je još u martu donela odluku za izbeglice iz Ukrajine o privremenoj zaštiti. Oni stiču pravo na privremenu zaštitu u roku od godinu dana. Za to vreme imaju mogućnost da rade, deca da idu u školu, vrtiće. Ovaj šalter služi da nadelžne institucije lakše reašavaju probleme.


Vesić je rekao da je cilj samo da se pruži pomoć ljudima koji dolaze u Beograd. Najavljuje da će
, pored sajta openbelgrade, uskoro će biti pokrenuta i istoimena aplikacija.

- Svako ko se dođe u Srbiju, od Beogradskog centra za ljudska prava dobija besplatnu pravnu pomoć, kako bi ostvario svoja prava - istakao je Vesić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR