Glas Javnosti

VUČIĆEVA JASNA PORUKA IZ BRISELA: Hrvatski premijer i predsednik neće voditi našu politiku

Politika
Autor: Glas javnosti

Srpski predsednik učestvovao je na samitu EU - zapadni Balkan u Briselu, odakle je poručio da veruje u evropsku budućnost regiona, te da se zajednički može mnogo toga uraditi.

Predsednik Aleksandar Vučić juče je prisustvovao Samitu EU - zapadni Balkan u Briselu, odakle je poručio da Srbija čvrsto sedi na svojoj stolici i da vodi isključivo svoju politiku!

Vučića su pred početak skupa dočekala pitanja hrvatskih medija o tome kako gleda na poruke tamošnjih zvaničnika da Srbija više ne može da sedi na dve stolice, pa im je on dao jasan odgovor:

- Srbija sedi na svojoj stolici. I nisu vaš premijer i vaš predsednik ti koji će da vode politiku Srbije, već građani Srbije preko svog rukovodstva. Čestitam im na tome što bi voleli da vode politiku Srbije, jer to pokazuje naš značaj i želim im sve najbolje.

Da nas čuju 

Iako bez krucijalnih odluka, briselski samit juče je bio prilika i da predsednik Srbije javno pozdravi predlog o stvaranju evropske političke zajednice, koji je inicirao francuski predsednik Emanuel Makron, s kojim je Vučić imao i sastanak u četiri oka na marginama samita.
- Srbija je danas dala veliku podršku otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Opet se ništa nije dogodilo. Ovo je neophodno jer su obe zemlje uradile sve. Hvala svima koji su podržali našu zemlju. Više od 20 lidera nas je slušalo nekoliko sati i zahvalan sam i Makronu na inicijativi za novu političku zajednicu. To je jedini način da mi budemo saslušani, da nas evropske kolege čuju. Zahvalan sam i Ediju Rami i Dimitru Kovačevskom, jer su bili fer prema Srbiji, pokazali su poštovanje - izjavio je Vučić.

Nezaobilazna tema bilo je i neuvođenje sankcija Rusiji, a predsednik Srbije nije krio da trpi pritiske zbog toga.

- Hrvatski mediji su apostrofirali da postoji veliki pritisak na Srbiju zbog ruskog pitanja. Ja to ne krijem. Ja sam bio jedan od poslednjih govornika. Čak 2.629 članaka odštampano je u evropskim medijima o Srbiji nakon ruskog napada kako Srbija ugrožava ceo region zapadnog Balkana i mir u BiH, na Kosovu, ali onda se ništa nije desilo. Da li ste ikada čuli izvinjenje zbog tih izmišljotina? Ja moram da brinem o našim nacionalnim interesima - poručio je Vučić.

Sami da se brinemo

Kako je naglasio, u obavezi je da se ponaša u skladu sa zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednosti i zahvalan je onima iz EU koji su želeli da nas čuju.

- Mislim da ćemo biti u stanju da zajedno rešimo poteškoće, kao što je ova koja je nametnuta Severnoj Makedoniji. Hteli smo da se brinemo sami za naš region, to je bila ideja. Neko je rekao da je to bila Putinova ideja, a ja nikada sa njim nisam pričao o tome. Zašto bi to bilo potrebno? Nikome to nije bilo potrebno, osim nama. Na kraju želim da se zahvalim evropskim kolegama jer su pokazali strpljenje. Znam da je danas veliki dan za njih. Shvatam da su Dimitar i Edi više isfrustrirani nego ja, ali mislim da do septembra stvari mogu da se okrenu nabolje. Mi ćemo sprovesti reforme za to vreme u oblasti prava i drugih oblasti - rekao je Vučić.

Govoreći o odnosu Srbije i EU, on je naveo da je u prva četiri meseca naša zemlja povećala trgovinsku razmenu sa Unijom za 30 odsto.

Predsednik Srbije je pred početak samita poručio i da su „prošla vremena kada nezavisne i slobodne države neko može da ucenjuje“.

- Mi smo ovde došli kod prijatelja. Verujem u evropsku budućnost i Srbije i regiona. Zajedno ćemo se sa našim prijateljima iz regiona boriti za tu evropsku budućnost, ali poštujući sebe. Zajednički možemo mnogo toga da uradimo - naglasio je predsednik.

On je ponovio stav da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali i da podržava i teritorijalni integritet Srbije, a što, kako napominje, nije stav mnogih država.

O Šolcu i Kosovu

Komentarišući raniju izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca da očekuje da Srbija prizna Kosovo, predsednik je kratko odgovorio:

- Ja sam njemu rekao da mi to ne očekujemo.

Sastanak lidera EU i šest partnera sa zapadnog Balkana trajao je skoro četiri sata, posle čega je Vučić, osim s Makronom, imao sastanak i sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP