Glas Javnosti

OVO JE OBELEŽILO SAMIT ZAPADNI BALKAN-EU Vučić: "Nismo ništa postigli, ali je diskusija bila dobra"

Politika
Autor: Glas javnosti

Samit šefova država i vlada EU sa liderima Zapadnog Balkana u Briselu završen je danas bez konkretnog napretka. Glavne tačke sastanka bile su napredak u procesu evrointegracija i izazovi povezani sa ratom u Ukrajini.


Kako je navedeno u saopštenju Evropskog saveta, očekivalo se da lideri EU jasno izraze nedvosmislenu podršku integraciji Zapadnog Balkana u Uniju i da iskoriste aktuelnu geopolitičku situaciju za nove korake u saradnji na evropskom kontinentu.

Među ciljevima sastanka bilo je i istraživanje inovativnih načina za unapređenje pregovora o pristupanju Uniji, za podsticanje reformi i napredak u postepenoj integraciji EU i regiona, uz nadovezivanje na revidiranu metodologiju proširenja.


Međutim, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića "još jednom se ništa nije dogodilo".

- Još jednom se ništa nije dogodilo. Verujem da naši prijatelji iz Skoplja i Tirane zaslužuju početak pregovora. To je neophodno jer su obe zemlje ispunile sve zahteve EU.

Predsednik je istakao da nema konkretnih rezultata za Zapadni Balkan, ali da nikada ne bi potcenio dobru diskusiju.

- Severna Makedonija i Albanija nisu dobile datume, Priština nije dobila viznu liberalizaciju, a BiH nije dobila status kandidata - rekao je Vučić.

Rama je rekao da je frustriran zbog EU i da mu nije stalo do EU više od Vučića. Kada je Rama pričao o tome kako Bugarska problematizuje jezik u Severnoj Makedoniji, kazao je i da ga zanima kako će se Hrvatska postaviti prema Srbiji.

- Hrvatska će biti naša Bugarska - uz osmeh je dobacio Vučić.

EU mediji u ratu protiv Srbije

Predsednik je istakao da je od ljudi iz službe dobio informaciju da je 2629 članaka je odštampano u evropskim medijima u Srbiji nakon "ruskog napada" o tome da "Srbija ugrožava ceo region Zapadnog Balkana, suverenitet tzv. Kosova", ali se ništa nije desilo.

- Moje pitanje za vas je da li ste čuli izvinjenje ovih medija o izmišljotina koje su oni prenosili građanima - rekao je predsednik Srbije.

„Nisam ovde da pravdam našu poziciju, jer mene kao predsednika obavezuju zaključci našeg Saveta za nacionalnu bezbednost. Moramo da vodimo računa o našem nacionalnom interesu", poručio je Vučić.

Negirao je i da je inicijativa Otvoreni Balkan - saradnja Srbije, Albanije i Severne Makedonije - bila ideja mađarskog premijera Viktora Orbana ili ruskog predsednika Vladimira Putina.

„To je bila ideja nas trojice (lidera Srbije, Albanije i Severne Makedonije), želeli smo da vodimo računa o našem regionu", istakao je Vučić.

Na sastanku je bilo reči i o investicijama iz Ekonomskog i investicionog plana (EIP) koji obezbeđuje ključna sredstva za suočavanje regiona sa geostrateškim izazovima, naročito u cilju unapređenja povezanosti i energetske bezbednosti.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija povećala trgovinsku razmenu sa EU za više od 30 odsto.

- Neizmerno smo zahvalni Šarl Mišelu i svima onima koji su nas podržali na našem evropskom putu. Diskutovali smo o svemu i zato je potrebno da prihvatimo inicijativu Makrona, a ona će značiti formiranje nove političke zajednice. To je dobar način za nas da se naš glas čuje - rekao je Vučić.

Vučić je na samitu EU-ZB izjavio da nije bilo nikakvih konkretnih rezultata za Zapadni Balkan, ali da jeste vođena dobra diskusija. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP