Glas Javnosti

VUČIĆ U SKOPLJU: Srbija nije u lakoj situaciji, ali bez obzira na izazove, kao i Sveti Sava - bira slobodu i suverenost (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Centralna svečana akademija povodom obeležavanja Dana Svetog Save, nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji, održana je na Savindan u Makedonskom narodnom pozorištu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija danas, kao što je i Sveti Sava bio pre 800 godina – pred izborom, ali da i u toj nelakoj situaciji, uprkos svim izazovima, kao i prvi srpski prosvetitelj bira – slobodu, suverenost i nezavisnost.

Obraćajući se prisutnima u Makedonskom narodnom pozorištu, Vučić je rekao da je veoma srećan što je u Skoplju večeras, kao prvi predsednik Srbije na svetosavskoj svečanosti, što doživljava kao posebnu obavezu i odgovornost za budućnost.

Ukazao je da se Sveti Sava s pravom zove ocem crkve i škole, dodajući da je u svim njegovim odrednicama ono što ih povezuje međusobno, ali i sa nama dana, samo jedna reč – izbor.

„Od prvog Rastkovog do poslednjeg Savinog, da i državi i crkvi obezbedni naslednike i da se povuče. Istorija pokazuje da se ništa nije promenilo. I danas naš put zavisi od izbora – hoćemo li izabrati slobodu ili nečije sizerenstvo, nezavisnost ili vazalstvo, suverentit ili pondaništvo. Danas naša zemlja nije u lakoj situaciji, ali bez obzira na težinu izazova, Srbija je izabrala put slobode suvereniteta i nezavisnosti“, poručio je Vučić.


On je istakao da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali je i jedina vojno neutralna zemlja, koju tu svoju neutralnost ljubomorno čuva i neće dozvoliti drugima da njenu slobodu, nebo i zemlju čuvaju.

"Nije lako čuvati takvu poziciju, nije lako ostati na evropskom putu, a ne odreći se tradicionalnih prijatelja i ne okrenuti im leđa u teškim trenucima, ne pripadati horu svih koji su se hajci na njih pridružili… Ali, poput Svetog Save biramo načine da ostvarimo ciljeve, uz jasne lekcije da su mir i jednstvo osnovni uslovi našeg opstanka i razvoja“, primetio je predsednik Srbije.

Kako je ukazao, Sava je u burna vremena znao i za burne poteze, ali samo kada su bili neophodni za očuvanje jedinstva i mira.

"Znao je da je politika veština mogućeg, pa je krunu tražio na zapadu, a arhiepiskopiju na istoku“, podsetio je Vučić.

Posebno je istakao da je Sveti Sava izabrao ono što i danas moramo da biramo -  škole i zakone, učenje i red, jaku organizaciju i stvaranje kadrova.

"Ni sloboda neće mnogo značiti ako ne naučimo šta je ona. Ropstvo se danas zasniva na neznanju i propuštanju prilika koje znanje donosi. Sveti Sava je to znao. I osam vekova kasnije, ista nam je obaveza, da budućnost gradimo znanjem, da stvorimo generacije bolje od nas, i da im ostavimo široko polje znanja sa kojeg će moći da ubiraju fantastične plodove“, rekao je Vučić.


On je dodao da je Sveti Sava temelj naše civilizacije, ličnost koja je na srpski narod imala najveći uticaj.

"Uz majku i Boga, prizivamo Svetog Savu, sve dobro što je neko u srpskom narodu učinio, protkano je njegovim uticajem, a danas mu vraćamo dug, makar delimično, gradeći škole, fakultete...", rekao je Vučić.

On je istakao i da su Srbima - Makedonci najbliži narod.

"Bližih od njih nemamo, to je nešto što ne skrivamo. Ništa ne tražimo od Severne Makedonije, jedino bismo voleli još bolje i bliže odnose, da prihvatite našu bratski pruženu ruku", dodao je predsednik Srbije.

Srbija, dodao je, od Severne Makedonije ne traži nikakve promene u Ustavu, jer to smatra unutrašnjom stvari.

On je naglasio da je jedini neprevaziđeni validan zakon kod Srba Zakonopravilo ili Nomokanon.

"Ta naša Krmčija (jedan od naziva) koju nam je Sava napisao, e upravo njom mi danas krstarimo mutnim morima duhovnih i životnih izazova i nadam se, ne činimo greške", istakao je predsednik Srbije. Dodao je da i kada napravimo greške, gledamo da se odmah podignemo, baš kao što je to i Sveti Sava umeo.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR