Glas Javnosti

VUČIĆ OTKRIO KARTE NEMCIMA Evo šta je rekao da li se slaže sa EU oko sukoba u Ukrajini!

Politika
Autor: Glas javnosti

Sve oči uprte su u predsednika Srbije Aleksandra Vučića po pitanju stava koji je vezan za sukob u Ukrajini.

Nemački "Handelsblat" najavljuje opširan intervju koji su njegovi novinari vodili sa Aleksandrom Vučićem uoči njegove posete Berlinu.

Malo je stranih političara koji poznaju Vladimira Putina bolje od Aleksandra Vučića, piše "Handelsblat" u uvodu intervjua, uz na pomenu da se "skoro nijedan strani političar nije sa Putinom sastajao tako često:

- Do sada 19. puta - kaže predsednik Srbije.


Na pitanje kako danas ocenjuje Putina i njegove namere u Ukrajini, Vučić odgovara da predsednik Rusije o tome sa njim nije razgovarao, da su se poslednji put videli 25. novembra prošle godine i da su tada samo "nekoliko minuta" razgovarali na temu Ukrajine, prenosi DW.

Novinari Handelsblata pokušali su da saznaju da li predsednik Srbije shvata zašto Putin sada ovako postupa, kidajući odnose sa većinom evropskih zemalja:

- Slušam i čitam šta kaže. On iznosi svoje motive. Ali to ne znači da se postupanje u Ukrajini može opravdati - kaže Vučić.

On ujedno kao mogući razlog navodi to da "Putin jasno pominje širenje NATO na istok", ali i naglašava:

- Bez obzira na to, Srbija i ja osuđujemo kršenje međunarodnog prava i rat u Ukrajini, osećam se obaveznim da podržavam međunarodno pravo. Srbija je to i uradila.


- Ne zaboravite, nas je 1999. napao NATO, protivno međunarodnom pravu i bez mandata UN, i mnogo smo propatili. To je jedan od razloga zbog kojih je Srbija podržala dve rezolucije UN i osudila rat u Ukrajini. A što se sankcija tiče, mi smo decenijama bili žrtve sankcija i ne verujemo u politiku sankcija. Među zemljama EU i dalje se vode rasprave, na primer o embargu na naftu ili gas. Mi imamo svoje interese. I mi još nismo deo EU. Nažalost - rekao je Vučić.

Na konstataciju da su Srbija i on lično pod pritiskom i Moskve i Brisela, Vučić odgovara:

- Mi smo samo vojno neutralni. Politički nismo. Za mnoge je bilo iznenađenje to što smo jasno rekli da je rat u Ukrajini kršenje međunarodnog prava. Da li se Srbija priključuje sankcijama ili ne, to ne impresionira nikoga u Rusiji. S druge strane, mi imamo svoje nacionalne interese u vezi sa Kosovom i drugim pitanjima u kojima Rusija podržava naš stav. Do sada su nas u Savetu bezbednosti UN podržavale Rusija i Kina. Istovremeno, međutim, važi sledeće: mi smo jasno na našem putu ka EU, i to jeste i ostaće naš strateški cilj. Zato sam i došao u Nemačku.


Govoreći o očekivanjima od susreta s nemačkim kancelarom, Vučić podseća da je Olafa Šolca upoznao u Hamburgu 2016. i kaže da je on tada bio "jedan od retkih" koji su ga "pažljivo saslušali".

- Veoma smo mu zahvalni što je istakao države bivše Jugoslavije u vezi s mogućim pristupanjem EU. Čak je i ponašanje EU prema tim državama opisao kao neprihvatljivo. Ja to shvatam veoma ozbiljno i to nam daje nadu.

Predsednik Srbije kaže i da ga veoma brine to što podrška pristupanju EU u Srbiji opada, a razlog za to on pronalazi u sledećem:

 Naši ljudi od EU čuju samo jedno: Srbija treba da prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Mnogi Srbi već su siti toga, jer istovremeno u Ukrajini danas vide potpuno drugačiji pristup istih tih Zapadnih sila. Oni imaju osećaj da postoje dvostruki standardi. Ipak, mogu jasno da kažem: ostajemo čvrsto na putu ka EU.


- Zato se i sastajem sa Olafom Šolcom. U Srbiji Nemačku više vole od Evropske unije - zato što je još Angela Merkel ozbiljno shvatala Srbiju. Verujemo da i od njenog naslednika, Olafa Šolca, možemo dobiti isto poštovanje i uvažavanje. To je sve što nam treba. Ni od koga ne tražimo više novca, mi samo želimo dobru evropsku perspektivu. Činjenica da se mnogi Srbi u međuvremenu protive članstvu u EU sigurno je posledica i naših grešaka, ali polovina krivice ide na račun Brisela - dodaje Vučić

Predsednik Srbije na kraju kaže da se nada da će Olaf Šolc i njegove reči ubrzati širenje EU

- I ne govorim samo u ime Srbije. To je ono što nam je svima u regionu potrebno: jasni i ostvarljivi ciljevi - rekao je predsednik. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR