Glas Javnosti

VUČIĆ O POSTUPKU PRIŠTINE : Mi smo uvek bili i jesmo spremni za dijalog, dok neki nikada nisu bili za to

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom koji je došao u trodnevnu posetu Beogradu.

Sastanak je počeo oko 19.00 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Nakon sastanka komentarisao je najpre najnoviju situaciju na Kosovu i Metohiji.

- Nisam želeo Lajčaka da dovedem u neprijatnu situaciju. Mi smo uvek bili i jesmo spremni za dijalog, dok neki nikada nisu bili za dijalog. Šta je to što se danas dogodilo? Ne samo da žele kosovski Albanci i njihovo rukovodstvo, već su i podržani od strane Kvinte.

Reč je o tome da su doneli dve odluke: o ličnim kartama i uvođenju deklaracijskih izveštaja i odluku sa jedinim ciljem da se napravi nova Oluja i proteraju Srbi sa Kosova odnosno da ubedi Srbe da se registruju sa kosovskim tablicama. Tako se radilo i u Drugom svetsko ratu. Ako ih ne ubede onda će otimaju ne samo tablice već i vozila. A ko će da ostane? Ni sami ne znaju, računaju da će svi Srbi da napuste Kosovo - objašnjava Vučić.


Naveo je da taj teror kosovskih Albanaca i zemalja Kvinte traje godinama. Standardi su bili 2004. godine tako dobri da su spalili naše crkve i 2008. dobili nezvisnost, navodi predsednik.

- Upadali su sedam ili osam puta sa dugim cevima i oklopnim vozilima na sever. Onda su počeli da pričaju o reciprocitetu. Potom smo došli do licemerja zapada.

Lajčak je prethodno, od 27. juna boravio u Prištini gde je razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i sa četiri gradonačelnika srpskih opština sa Kosova i Metohije i sa predstavnicima Srpske liste.


Na kraju posete Prištini Lajčak je rekao da je pitanje Zajednice srpskih opština obaveza koju je Kosovo prihvatilo i koju mora da sprovede.

On je rekao i da se radi na održavanju sastanka predsednika Vučića i Kurtija i da bi on voleo da se to desi pre letnje pauze u Briselu prenosi Telegraf

Tokom trodnevne posete Beogradu Lajčak treba da se sastane i sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, kao i sa liderima parlamentarne opozicije i predstavnicima međunarodne zajednice u Srbiji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR