Glas Javnosti

VUČIĆ NAKON SASTANKA S RADNICIMA FIJATA: Blizu smo dogovora, izašlli smo im u susret

Politika
Autor: Glas javnosti/NovaS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se nakon sastanka sa predstavnicima radnika fabrike Fijat i rekao da su blizu dogovora, ali će pustiti radnike da govore o detaljima.

„Mi već dva sata vodimo razgovore sa radnicima Fijata, razume se da je komplikovana situacija, ali mislim da smo blizu dogovora i pustićemo da oni govore o detaljima, ali mi ćemo sa Stelantisom nastaviti da radimo da bismo dobar deo obaveza prema radnicima mogli u naredniih nekoliko dana da ispunimo“, rekao je Vučić.

Kako kaže, kod svakog dogovora potrebno je da se postižu kompromisi.

"Ja sam zahvalan na korektnosti radnicima koji su razumeli situaciju u zemlji i zakonska ograničenja, ali mislim da smo uradili mnogo i da smo mi napravili veliki pomak i izašli u susret velikom delu njihovih zahteva, te očekujem da s uspehom razgovore privedemo kraju", zaključio je.

Sastanak je počeo u devet časova u Predsedništvu, a njemu su osim nekoliko predstavnika radnika Fijata prisustvovali i Ana Brnabić, ali i ministri finansija Siniša Mali, privrede Anđelka Atanacković i rada Darija Kisić.

Šta zahtevaju radnici Fijata?

Radnici traže da odlazak na rad u inostranstvo u fabrike Stelantisa bude isključivo dobrovoljan i u skladu sa zakonom Srbije, kao i da im se garantuje posao po povratku.

Zahtev je i da se radnicima koji se izjasne za napuštanje fabrike definišu otpremnine najmanje u iznosu koji je isplaćivan prilikom gašenja treće smene u kompaniji Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija.

Radnicima koji odluče da ostanu u radnom odnosu u FCA treba to da se omogući uz garantovanje isplate naknade zarade najmanje u visini minimalne zarade.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR