Glas Javnosti

OPTIMISTIČNO: Jadranka Joksimović ukazala da narednih pet do sedam godina možemo da računamo na članstvo

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je izvesno da će Srbija postati članica Evropske unije.

Joksimović je objasnila da je izuzetno važno da lokalne samouprave jačaju svoje kapacitete, te dodala da su evropske integracije proces u koji je uključeno celo društvo.

- Izvesno je da će Srbija postati članica EU, pitanje je samo kada će se to desiti, za pet, sedam, deset godina, mislim da će ipak biti za pet do sedam godina - rekla je Joksimović na svečanosti povodom dodela paketa stručne podrške za 30 lokalnih samouprava.

Vrednost donacije EU za 30 lokalnih samouprava koja se dodeljuje u okviru program Exchange 6 - povećanje kredibiliteta, programskog budžetiranja i kontrole izvršenja javnh rashoda na lokalnom nivou u Srbiji je dva miliona evra. Program traje do septembra 2024. godine.


- Jedan od ciljeva evropskih integracija je ujednačen razvoj ili smanjivanje regionalnih nejednakosti. To nisu lake reforme, i u tom smislu fondovi koji stoje na raspolaganju su bili značajan izvor pomoći u prethodnim godinama i biće i u narednom periodu. - poručila je ministarka.

Prema njenim rečima, Srbija prednjači u procesu evropskih integracija u regionu i može čak da pruži ekspertsku podršku.

Ministarka je rekla da Srbija aktivno radi na klasteru 5, iako Srbija sada nije otvorila klaster 3 (konkurentnost i inkluzivni rast).

- Mi se uporedo pripremamo za klaster 5 u kojem je i poglavlje 22 koje se odnosi na regionalni razvoj - rekla je ministarka.


Inače, lokalne samouprave koje će dobiti sredstva izabrane su na osnovu javnog poziva. Opštine i gradovi će dobiti pakete sstručne pomoći za izradu planova razvoja, za izradu srednjoročnih planova, i za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata.

Paket podrške za izradu plana razvoja dobiće 12 opština, Boljevac, Vrnjačka banja, Krupanj, Kraljevo, Veliko Gradište, Požarevac, Kruševac. Smederevska Palanka, Šabac, Surdulica, Gadžin Han i Čačak.

Paket podrške za izradu srednjoročnog plana 10 lokalnih samouprava, Bela Palanka, Ražanj, Novi Pazar, Merošina, Niš, Raška, Sombor, Kanjiža, Bačka Topola i Aleksinac prenosi Telegraf

Paket podrške za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata 9 lokalnih samouprava, Pirot, Vranje, požarevac, Kragujevac, Petrovac na Mlavi, sremska Mitrovica, Prijeolje, Leskovac i Aranđelovac.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP