Glas Javnosti

VUČIĆ NAJAVIO ZAOKRET SRBIJE: Biće dubinskih i suštinskih promena spoljne politike

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, u vezi odluke o članstvu tzv. "Kosova" u Savetu Evrope, da će biti dubinskih i suštinskih promena spoljne politike Srbije.

Vučić je, posle uručenja ugovora o zaposlenju najuspešnijim diplomcima svih medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola, u izjavi novinarima, naglasio da je Srbija znala da Kosovo ima većinu u SE.

"Znali smo da imaju većinu koju ne možete da ugrozite. Najvećim delom to su članice EU, a i onih koje su zemlje kandidati i bespokorno slušaju šta im kažu, zemlje koje su samo poslušne. Sve je to očekivano. Neočekivana je odluka Mađarske i beskrajno sam zahvalan mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koga sam u subotu zamolio da se suzdrže, a oni su se pokazali kao najveći prijatelji Srbije i glasali su protiv. Radili su to na jasan i glasan način, ne krijući se od bilo koga, već su imali svoje precizne političke stavove. Hvala Španiji, Kipru, Rumuniji, Azerbejdžanu, Gruziji, ljudima koji su podržali međunarodno javno pravo i Povelju UN“, podvukao je on.



Na pitanje hoće li Srbija menjati svoj odnos prema zemljama s tim u vezi, rekao je da Srbija nije zemlja koja će za dan ili noć, zbog jednog glasanja, da promeni sve svoje odnose sa celim svetiom. 

"Znamo da zemlje EU priznaju Kosovo pa smo na evropskom putu. Bilo je razočaranja. Srbija nikada nije bila uzdržana po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine. Jedno je uvodite li nekom sankcije ili ne, ali da li ste uzdržani ili ne za nečiji teritorijalni intergitet je nešto drugo. Ta odluka nije slučajna. Ukrajinski predstavnici tražili su pauzu kako bi se konsultovali sa svojim američkim pomagačima i doneli odluku da budu uzdržani“, dodao je predsednik.

Vučić je ukazao da ne smemo sebi da sečemo nogu i da prekidamo odnose sa svima u svetu.

"Ali moramo da poštujemo više nego do sada one koji su uz nas, da uvek znamo da su te zemlje ispred svih drugih. Da to dobro zapamtimo“, naglasio je predsednik Srbije.


Vučić je rekao da je potrebno uraditi strategiju spoljne politike i da su podeljeni zadaci sa elementima da u svojoj spoljnoj politici vodimo računa u bilarateralnim odnosima da ne izlazimo iz granica recipročnosti. 

"Ako neko ne poštuje teritorijalni integritet Srbije zašto bi bili obavezani da poštujemo njihov. To se kosi sa našim prvim stavom te strategije a to je poštovanje međunarodnog prava, Povelje UN. Ali kada ispunimo taj prvi cilj odmah iza toga sledi drugi zadatak, a to je nešto što ne morate uvek da radite sa prevelikim emocijama. Zašto bi hitali da štitimo nečiji integritet, možemo i da ćutimo ako su protiv integriteta Srbije. To će biti dubinske i suštinske promene spoljne politike Srbije“, najavio je on.

Rekao je da Srbija ne sme da se ponašao kao 2008. i da pokazuje zube malima, a ne velikima.

"Ako mislite da smo oduševljeni odlukama Crne Gore ili nekih drugih, nismo, i svakako će to da utiče na odnose koje imamo. Bili bismo neozbiljno ako bi rekli „nema problema“. Juče biti uzdržan bilo je isto kao glasanje za Kosovo. Mogli ste malo pažnje da pokažete prema Srbiji ne biste se dodvorili onima koji vam čuvaju valst ili bog zna šta pomažu. Mi smo mali ne možemo da vam pomognemo i odmognemo ništa, samo nemojte očekivati od nas da ćemo biti kuče koje će da putzi pred vama i moli za milost. Biće dubinskih i suštinskih promena, a polako videćete ih i po pitanju različitih deklaracija“, dodao je on.


Rekao je da predstoji glasanje za jedan pravni akt u Rejkjaviku, gde se očekuje da će svih 46 zemalja jednoglasno da se izjasne o teritorijalnom integritetu Ukrajine i Moldavije.

"Mi smo uvek bili za teritorijalni integritet Ukrajine, videćemo kakvu ćemo odluku doneti. Kada nema konsenzusa nema odluke. Da budemo jedini koji ćemo biti protiv ne bi bilo lako, doveli bi zemlju u tešku poziciju. Neću da prejudiciram kako ćemo glasati, ali stavićemo do znanja da nismo saglasni“, rekao je on.

Vučić je ukazao da svi koji tvrde da je ovo bilo u skladu sa bili kakvim sporazumom lažu, jer je taj deo iz implementacionog sporazuma izbacio Aljbin Kurti, a u tom dokumentu jasno je rečeno šta ćemo da ispunjavamo, šta ne i kada.

"Izugurali ste i izbore, imate postavljene okupacione gaulajtere u četiri opštine severa. Nigde se okupacija nije proslavila i svuda je okupaciji došao kraj, a  sada mi da odlučimo kada i kako ćemo okončati okupaciju“, poručio je on.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR