Glas Javnosti

Obradović: Vreme za novu spoljnu politiku Srbije

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da je vreme za novu spoljnu politiku Srbije "Srbija u Evropi - ne u EU", dodavši da je potrebno izaći iz samozarobljenosti u evropske integracije koje su doživele krah.

Na okruglom stolu „Spoljno-politička pozicija Srbije danas – elementi za novu spoljnu politiku“, u organizaciji Dveri i stranke Zavetnici, Obradović je rekao da nova spoljna politika Srbije treba da se okrene bilateralnoj saradnji sa EU kao organizacijom, bez uslovljenog članstva, kao i sa pojedinačnim državama članicama EU u onim oblastima gde postoji obostrani interes.

On je naveo da nova spoljna politika Srbije koja državu vidi u Evropi, ali ne i u EU, počiva na četiri prioriteta, a prvi je saradnja sa državama unutar EU koje nisu priznale Kosova: Španija, Grčka, Rumunija, Kipar, Slovačka, saopštile su Dveri.


Drugi prioritet je saradnja sa državama Višegradske grupe koje zasnivaju svoje političke sisteme na konzervativnim, hrišćanskim i tradicionalno-porodičnim vrednostima, kao i svim političkim subjektima unutar EU koji se zalažu za Evropu nacija, suverenu nacionalnu politiku, konzervativne hrišćanske i porodične vrednosti, odgovornu migrantsku politiku i ekološki patriotizam.

Saradnja sa tradicionalnim partnerima Grčkom i Italijom, kao i sa državama sa kojima Srbija ima najtešnje ekonomske veze i brojnu dijasporu poput Nemačke i Austrije treći je prioritet, a četvrti saradnja sa svim evropskim kraljevinama, naveo je Obradović.

On je ukazao da je potrebno izmeniti i dopuniti opšti normativni i institucionalni okvir donošenja i kontrole spoljno-političkih odluka, kao i postojeću zakonsku regulativu u oblasti spoljnih poslova, kao i da Narodna skupština treba da ima centralnu ulogu u kontroli nove spoljne politike.



Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR