Glas Javnosti

Vlada usvojila Zaključak o primeni odredaba Zakona o izgledu i upotrebi zastave Srbije

Politika
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije usvojila je Zaključak o primeni odredaba Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, koje se odnose na slobodnu upotrebu Državne zastave i Narodne zastave.

Naglašeno je pravo i mogućnost svih građana i pravnih lica da potpuno slobodno koriste, upotrebljavaju i ističu kako Državnu zastavu, tako i Narodnu zastavu Srbije u svim prilikama za koje smatraju da su prigodne.


To mogu nesmetano da rade na svim stambenim objektima i drugim privatnim prostorima koji se koriste u poslovne svrhe i obavljanje delatnosti, ali pod uslovima i na način utvrđenim tim zakonom.

"Dokument precizira da se, shodno tom zakonu, moraju poštovati pravila koja štite dostojanstvo Srbije, a odnose se na isticanje zastave Srbije sa drugim zastavama, da na zastavi ne sme ništa da se ispiše, odnosno upiše niti ona može da se menja, da zastava ne može da se koristi kao robni ili uslužni žig, niti kao bilo koji drugi znak za obeležavanje robe ili usluge", piše u saopštenju Vlade Srbije.

 Navedeno je da zastava ne sme da bude istaknuta ukoliko je oštećena i ne može da se izlaže tako da dodiruje tle, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa ili draperija, njome ne mogu da se pokrivaju vozila ili drugi predmeti, niti mogu da se ukrašavaju konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice.
 
Ukoliko se zakonska pravila koja štite dostojanstvo Srbije poštuju, isticanje Državne zastave i Narodne zastave u svim prigodnim prilikama je slobodno.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR