Glas Javnosti

Usvojena Uredba o privremenoj meri ograničavanja cene gasa

Politika
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknade razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu gasa

Uredbom je precizirano da povećanje cene prirodnog gasa do najviše 10 osto u odnosu na postojeće cene neće uticati na makroekonomsku stabilnost, na uvoznike i proizvođače prirodnog gasa, ali će uticati na krajnje potrošače, s obzirom na to da će za njih nabavna cena prirodnog gasa biti uvećena do najviše 10 odsto, navodi se u saopštenju.

U cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva i imajući u vidu da je tržište još nestabilno, Vlada je usvojila Uredbu o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte kojom je ograničila cene derivata nafte do 31. maja 2023. godine.
Vlada je donela i izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, jer tržište žitarica, pre svega pšenice, a samim tim i brašna, još nije stabilno i neophodna je dalja intervencija u formiranju cena od 31. maja 2023. godine.
 
Vlada je usvojila Uredbu kojom se opredeljuje 45 miliona dinara za infrastrukturne projekte, rešavanje problema septičkih jama, uspostavljanje mreže lokalnih udruženja - poput udruženja žena, proizvođača meda i sira, održavanje sajmova i promocije turizma.
 
Pravo da konkurišu za sredstva iz podsticaja imaju lokalne samouprave na čijoj su teritoriji nacionalni parkovi i zaštićena područja proglašena aktom Vlade Srbije i oni mogu dobiti sredstva koja pokrivaju 80 odsto projekta.
 
Vlada Srbije donela je Odluku o obrazovanju Radne grupe za pripremu polaznih osnova za uzajamno priznavanje profesionalnih kvalifikacija u regionu Zapadnog Balkana, sa ciljem davanja podrške aktivnostima iz Akcionog plana za uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta za period 2021.-2024.
 
Vlada Srbije usvojila i Uredbu o izdavanju doplatne poštanske marke "Nedelja Crvenog krsta", te će doplatna markica od 10 dinara biti štampana u tiražu od 750.000 komada od 8. do 15. maja.
 
Članovi Vlade doneli su Zaključak kojim je odlučeno da Vlada Srbije zajedno sa Republikom Srpskom izgradi dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama i to u Donjoj Gradini i Beogradu. 

Glas javnosti/021.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR