Glas Javnosti

OPASNO: Srbi na Kosovu i Metohiji strahuju da bi ih Zakon o državljanstvu mogao ugroziti (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Takozvana "kosovska vlada" nedavno je usvojila Nacrt zakona o državljanstvu i odobrila izmenu i dopunu Zakona o imovinskim pravima stranih državljana, čime je Albancima koji žive u Preševu, Medveđi i Bujanovcu omogućeno da steknu imovinska prava na Kosovu i Metohiji, a Srbi strahuju da bi ih takav potez mogao ugroziti povećavanjem broja Albanaca.

Ovo je ocenio je Ivan Nikolić iz NVO "Komunikacija za razvoj društva", dodajući da je teško govoriti da li će ti zakoni uticati na promenu demografske strukture na Kosovu.

Nikolić ističe da je u ovom trenutku teško oceniti i proceniti da li će Zakon o državljanstvu, ukoliko bude bio usvojen, na bilo koji način da utiče na popis koji se očekuje u budućnosti ili generalno na promenu demografske strukture na Kosovu.

On podseća i na viznu liberalizaciju, te da je popularan trend odlaska u inostranstvo koji može biti privremen, a može se iskoristiti i za neko dugoročno rešenje, pa je stoga teško odrediti kakve će posledice imati taj Zakon.


"Ono što jeste zanimljivo je činjenica kako to ljudi iz srpske zajednice shvataju i koja im se na taj način poruka prenosi od strane Vlade u Prištini, pa su i tu čak mišljenja podeljena.

Većina misli da je to još jedan u nizu poteza koji će na neki način ugroziti srpsko stanovništvo povećavanjem broja Albanaca, dok se na drugu stranu uvodi borba da se famozni srpski pasoši prihvate i uđu u proces vizne liberlaizacije, tako da je to jedna tema o kojoj je izuzetno teško govoriti bez nekih konkretnih i merljivih podataka i mislim da će mnogo zanimljivije biti kada prođe neko vreme i kada imamo tačan broj ljudi, recimo Albanaca iz preševske doline koji su dobili kosovska dokumenta, broj Albanaca koji je napustio Kosovo nakon vizne liberalizacije i mislim da će na kraju i sam popis biti jedan pokazatelj. Članovima srpske zajednice to dođe još jedan u nizu poteza koji ih ugrožava“, rekao je Nikolić.


Takođe, nedavno je kosovska vlada odobrila izmenu i dopunu Zakona o imovinskim pravima stranih državljana na Kosovu, čime je Albancima koji žive u Preševu, Medveđi i Bujanovcu omogućeno da steknu imovinska prava na Kosovu.

"Ne verujem da će da se sad tu drastično promeni situacija na terenu, opet u tom demografskom smislu, ili da će pak ogroman broj Albanaca iz preševske doline kupiti neku ne znam koju imovinu ovde na Kosovu. Uglavnom se tu radi o ljudima koji su već dugo ovde i već imaju neki svoj život ovde i verovatno je argument kosovske vlade da njima hoće da olakšaju, sa druge strane, iz perspektive srpske zajednice može da se protumači kao potez vlade da teži onome o čemu je Kurti neformalno i formalno pričao i u predizbornoj kampanji pominjući čak i Veliku Albaniju i sve ono od čega srpska zajednica i te kako zazire“, rekao je Nikolić.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR