Glas Javnosti

OPASNO! PRIŠTINA PRETI UKIDANJEM DINARA NA KOSOVU I METOHIJI: "Upotreba srpskog novca je veliko zlo za Kosovo"!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ekonomista Berat Jašari rekao je da upotreba srpskog dinara u raznim opštinama tzv. "republike kosovo" nanosi milionsku štetu budžetu zemlje, jer se prodaja ostvarena preko ove valute ne prijavljuje tzv. poreskoj upravi kosova.

Kako je istakao, upotreba dinara veoma je štetna u ekonomskom smislu, jer nanosi gubitke od milion evra Prištini.

"Upotreba dinara u republici kosovo je veoma veliko zlo koje se dešava na tržištu, bankama, kao i Centralnoj banci Kosova (CBK). Gubici od njegovog korišćenja su milioni evra“, rekao je on.

Sa njim se u svojoj sferi složio i stručnjak za pravna pitanja, advokat Musa Damati koji je nazvao upotrebu dinara na Kosovu neustavnom i pravno nezakonitom. Prema njegovim rečima, sve dok nema recipročnog bilateralnog sporazuma između dve zemlje, promet dinara je nezakonita aktivnost.


"U Republici Kosovo svaka strana valuta koja cirkuliše mora biti zakonski regulisana relevantnim mehanizmima. U konkretnom slučaju to mora odobriti CBK ili čak Ministarstvo finansija, sprovođenjem određenih strategija Vlade Kosova, kroz koje je regulisano ili pak sankcionisano poslovanje stranom valutom", naglasio je Damati. 

Kako je dodao, do sada nismo videli nikakav bilateralni sporazum između Beograda i Prištine o prometu dinara na teritoriji tzv. "Kosova".

"Nije bilo ni izostanka međusobnih dogovora ili čak zakonskog regulisanja obima prometa deviza na teritoriji Kosova. To definitivno predstavlja nezakonitu aktivnost, koju treba sankcionisati relevantnim finansijskim mehanizmima“, rekao je Damati.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR