Glas Javnosti

REKLI "NE" BUŠOTINAMA: U Ekvadoru na referendumu protiv traganja za naftom u Amazoniji

Svet
Autor: Glas javnosti

Građani Ekvadora su na referendumu glasali protiv bušenja tla u potrazi za naftom u zaštićenom području Amazonije.

Prebrojavanjem više od 90 odsto glasačkih listića utvrđeno je da je oko 60 odsto glasača odbilo da odobri traganje za naftom u Nacionalnom parku Jasuni, proglašenom 1989. odlukom UNESKA, jednom od regiona sa najvećim biodiverzitetom na svetu, gde u izolaciji žive i dva plemenska naroda.

Park obuhvata oko milion hektara na mestu gde se spajaju Amazon, Andi i Zemljin ekvator. Samo jedan hektar zemlje u Jasuniju navodno ima više životinjskih vrsta, među kojima 610 vrsta ptica, 139 vrsta vodozemaca i 121 vrstu reptila, nego cela Evropa i više vrsta drveća nego što ih ima u celoj Severnoj Americi.


Decenije borbe za očuvanje tog nacionalnog parka su počele kada je nekadašnji predsednik Rafael Korea predložio međunarodnoj zajednici da Ekvadoru da 3,6 milijardi dolara da ostavi Jasuni netaknut.

Ishod referenduma je značajan udarac za predsednika Ekvadora Gijerma Lasoa koji se zalagao za traganje za naftom, tvrdeći da su prihodi od toga ključni za tu zemlju.

Državna naftna kompanija „Petroekvador“ moraće prekine poslovanje zbog ishoda glasanja.Referendum je održan paralelno s predsedničkim izborima, na kojima je Laso ispao, a u drugom krugu su levičarska kandidatkinja Luisa Gonzales i desničarski kandidat Daniel Noboa.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR