Glas Javnosti

ODLUKA REPUBLIKE SRPSKE: Sirova nafta iz Šamca u Republici Srpskoj izvoziće se u Srbiju

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Sirova nafta vađena iz istražnih bušotina na području opštine Šamac, izvoziće se u Srbiju, u sistem kompanije NIS (Naftna industrija Srbije), u vlasništvu ruskog Gazproma.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno u NIS-u, koji preko svog preduzeća Jadran-Naftagas u Banjaluci ima koncesiju za istraživanje i korišćenje sirove nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske.

Sredinom februara ove godine stupila je na snagu odluka Vlade Republike Srpske kojom je koncesionar ovlastio da vadi do 4.800 kubnih metara (m³) sirove nafte, u trajanju do šest meseci, "radi ispitivanja kvaliteta i hemijsko-tehnološka svojstva mineralne sirovine", prenosi portal Ekapija.

To je količina od četiri miliona i 800.000 litara sirove nafte. U masi to iznosi nešto više od 4.000 tona, odnosno više od 200 kamionskih cisterni sirove nafte.
Ovo je drugi put u šest meseci da Vlada daje dozvolu za eksploataciju nafte na tom području. U junu prošle godine kompaniji Jadran-Naftagas odobreno je probno vađenje pet miliona litara sirove nafte.
Za RSE, iz NIS-a i resornog ministarstva u Republici Srpskoj nisu odgovorili koliko je sirove nafte do sada izvezeno u Srbiju, a koliko je novca po osnovu izvađene nafte uplaćeno u budžet Republike Srpske.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH RSE je rečeno da je tokom 2022. godine u Srbiju izvezeno više od 867.000 kilograma sirove nafte, u vrednosti više od milion maraka (500.000 EUR). Preračunato u litre, proizvodi se oko milion litara sirove nafte.
Izvoz je nastavljen i ove godine, a prema podacima UIO BiH, od 1. januara do 15. februara u Srbiju je izvezeno blizu 86.000 kilograma sirove nafte. U UIO, međutim, nisu precizirali da li je reč o količinama izvađenim u probnoj bušotini kod Šamca.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR