Glas Javnosti

Pjongjang osudio američku prodaju oružja Japanu i Južnoj Koreji

Svet
Autor: Glas javnosti

Američka prodaja naprednog oružja Japanu i Južnoj Koreji je opasan čin koji podiže napetost u regiji i donosi novu utrku u naoružanju, navodi Pjongjang.

Severna Koreja osudila je u ponedeljak potencijalnu američku prodaju naprednog oružja Japanu i Južnoj Koreji, nazvavši to opasnim činom koji podiže tenzije u regionu i pokreće novu trku u naoružanju.


U saopštenju koje je prenela novinska agencija KCNA, severnokorejsko ministarstvo odbrane je navelo da će Pjongjang pojačati mere za uspostavljanje odvraćanja od rata kako bi odgovorio na nestabilnost u regionu za koji je rekao da su ga izazvale Sjedinjene Države i njihovi saveznici.


Pentagon je prošlog petka saopštio da je američki Stejt department odobrio potencijalnu prodaju 400 projektila Tomahavk Japanu u dogovoru u vrednosti od 2,35 milijardi dolara.

Sjedinjene Države su takođe nedavno objavile da su odobrile moguću prodaju raketa Sidevinder i Standard Missile 6 Block I Južnoj Kore


„Upozoravamo da što više SAD profitiraju od neselektivne prodaje oružja, to će više morati da plate za bezbednosnu krizu“, navodi se u saopštenju Severne Koreje.

Pjongjang je kritikovao ono što je nazvao „vojnim pretnjama“ od strane Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, rekavši da će odgovoriti „ofanzivnijim i nadmoćnijim sposobnostima protiv-dejstva“.


Severna Koreja je prošle srede saopštila da je uspešno sprovela statička testiranja „novog tipa motora sa čvrstim pogonom visokog potiska“ za balističke rakete srednjeg dometa (IRBM), za koje je rekla da su ključni za poboljšanje sposobnosti njene vojne strateške ofanzive.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR