Glas Javnosti

HAOS U MADRIDU! Policija se sukobila sa demonstrantima (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Policija u Madridu već drugu noć se sukobljava sa demonstrantima koji se protive pregovorima između vladajuće španske vlade i katalonskih separatističkih partija o mogućoj amnestiji za hiljade uključenih u pokret za nezavisnost Katalonije.

Nekoliko demonstranata mahalo je španskim zastavama i uzvikivalo uvrede na račun vršioca dužnosti premijera Pedra Sančeza, a neki su se u skandiranju identifikovali kao „nacisti“.


Demonstranti su gurali barijere koje je postavila policija, a koja je uzvratila gumenim mecima i pendrecima.



Portparolka krajnje desničarske stranke Voks, koja zauzima treće mesto u nacionalnom parlamentu, rekla je u utorak da ta stranka ne podržava nasilje na skupovima, ali podržava antivladin protest.


Vok-ov lider, Santjago Abaskal, prisustvovao je događaju u ponedeljak u Madridu. Sančez, lider socijalista, osudio je proteste, rekavši da su ih predvodili "reakcionari".



„Pružam svu svoju podršku članovima Socijalističke partije koji trpe uznemiravanje od strane reakcionara u njihovom lokalnom štabu“, napisao je on na društvenim mrežama.


„Napasti sedište španske Socijalističke partije znači napasti demokratiju", dodao je on.



Sančez pregovara sa katalonskim separatističkim partijama kako bi dobio njihovu podršku u svom nastojanju da formira novu vladu i zadrži svoju koaliciju levog centra na vlasti nakon neuspešnih nacionalnih izbora u julu.


Ali dve separatističke stranke zahtevale su sveobuhvatnu amnestiju koja bi uključila njihove lidere koji su pobegli iz Španije nakon njihovog neuspelog pokušaja secesije 2017, u zamenu za njihove glasove u parlamentu.



Konzervativna Narodna partija Španije, glavna opoziciona partija, pozvala je na protest protiv razgovora o amnestiji u nedelju na javnim trgovima u svim glavnim gradovima pokrajina.


Poslednjih nedelja bilo je i drugih protesta, ali su bili mirni. Sančez ima rok do 27. novembra da formira novu vladu ili će parlament automatski biti raspušten i novi izbori raspisani za januar



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR