Glas Javnosti

Francuska kupila 42 borbena aviona vredna 5,5 milijardi dolara

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuska je nedavno potvrdila narudžbinu 42 borbenih aviona Rafale od kompanije Dassault Aviation

Vrednost ove transakcije procenjuje se na preko 5,5 milijardi dolara, kako je saopštilo francusko Ministarstvo oružanih snaga. Ova vest dolazi u trenutku kada se javljaju zabrinutosti francuskih zakonodavaca u vezi sa francusko-nemačkim projektom zamene Rafala.


Projekat nazvan "The Future Combat Air System (FCAS)" planira se završiti između 2045. i 2050. godine, ali francuski političari izražavaju nestrpljenje zbog ovog dugog vremenskog okvira. Ministarstvo oružanih snaga je saopštilo da su se obratili Dassault Aviation-u, kao i dobavljačima opreme Thales, Safran i MBDA.

Ministar oružanih snaga, Sebastijen Lekornu, izjavio je: "Ovo je odlična vest za naš suverenitet i bezbednost, kao i za naše oružane snage koje će imati značajne prednosti od dodatnih Rafala sa modernizovanim sposobnostima."


Rafale je prvi put uvršten u sastav francuske mornarice 2004. godine, a u francusko vazduhoplovstvo 2006. godine. Ovaj borbeni avion je imao aktivnu ulogu u različitim vojnim operacijama, uključujući Avganistan, Libiju, Irak, Siriju i Mali. Sa najnovijom narudžbinom, ukupan broj naručenih Rafala za Francusku dostigao je 234 u 2021. godini.


U svetu postoji potražnja za 261 novim Rafalom, a među potencijalnim kupcima su Egipat, Indija, UAE i Indonezija. Grčka i Hrvatska su već kupile po 12 polovnih Rafala od francuskog ratnog vazduhoplovstva.

Novi avion, namenjen Vazduhoplovstvu i kosmičkim snagama, će imati jedno sedište i opremljen će biti raketama srednjeg dometa, kao i sistemom Spectra, koji je razvila kompanija Thales. Ključnu ulogu igraće motor M88 proizvođača Safran.

Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR