Glas Javnosti

Benzema podneo tužbu protiv francuskog ministra policije

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuski fudbaler Karim Benzema podneo je tužbu za klevetu protiv francuskog ministra unutrašnjih poslova, Žerala Darmanina, koji ga je optužio za veze sa Muslimanskom braćom.

Ministar je u oktobru prošle godine izjavio da Benzema "ima vezu" sa ovom islamističkom grupom.


Advokat Benzeme tvrdi da je Darmaninovim komentarom "potkopao" čast i ugled fudbalera. Muslimansko bratstvo, koje je zabranjeno u nekoliko zemalja, uključujući Egipat, Rusiju i Saudijsku Arabiju, dobilo je posebnu pažnju u ovom kontekstu. Darmaninov komentar usledio je nakon što je Benzema izrazio podršku građanima Gaze, nazivajući ih "žrtvama nepravednog bombardovanja koje ne štedi ni žene ni decu".

Ministar unutrašnjih poslova je primetio da Benzema nije izrazio slično saosećanje prema procenjenih 1.300 izraelskih žrtava koje je Hamas ubio 7. oktobra. Darmanin je istakao da je francuski napadač "dobro poznat po svojim vezama sa Muslimanskom braćom", prenosi Bi-Bi-Si.

"Koristi me u političkim igrama", kaže Benzema.


 "Borimo se protiv zala Muslimanske braće, koja stvaraju atmosferu džihadizma", izjavio je Darmanin konzervativnom TV kanalu CNevs. Benzema, koji ima 36 godina i trenutno igra u Saudijskoj Arabiji, brzo je demantovao ministrove tvrdnje i zapretio sudskim postupkom.

U svojoj 92-stranici žalbe, koju su francuski mediji široko preneli, Benzema tvrdi da "nikada nije imao ni najmanju vezu sa organizacijom Muslimanska braća i, koliko mu je poznato, nije imao nikakve veze sa bilo kim ko tvrdi da je član te organizacije."


"Svestan sam u kojoj meri sam, zbog svoje ozloglašenosti, eksploatisan u političkim igrama, koje su utoliko skandaloznije s obzirom na to da dramatični događaji posle 7. oktobra zaslužuju nešto sasvim drugo od ovakvih izjava", naglasila je bivša zvezda Real Madrida.

Benzemin advokat, Ig Vigijer, optužio je ministra unutrašnjih poslova da "seje podele u Francuskoj" i istakao da je fudbaler žrtva "političke eksploatacije". Darmanin još nije komentarisao tužbu.

Ministar je ranije kritikovao Benzemu iz različitih razloga, uključujući i njegovo odbijanje da peva francusku himnu. Inače, Muslimansko bratstvo osnovano je pre otprilike 80 godina u Egiptu. Iako je zabranjeno u mnogim zemljama, nije ograničeno u većem delu Evropske unije, gde se njegov uticaj uglavnom manifestuje kroz organizacije koje podržavaju islamske ciljeve, poput prava žena da nose pokrivala za glavu.


Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR