Glas Javnosti

AfD: Ako pobedimo, Nemačka izlazi iz EU ​

Svet
Autor: Glas javnosti

Alternativa za Nemačku (AfD), desničarska politička stranka, zalaže se za održavanje referenduma o članstvu u Evropskoj uniji, inspirisana britanskim Bregzitom, izjavila je liderka stranke, Alice Weidel.

U intervjuu za Financial Times, Weidel je podržala izlazak Velike Britanije iz EU, navodeći da bi taj model mogao biti primer i za Nemačku, omogućavajući suverenu odluku o članstvu.

Ona naglašava da bi, ukoliko reforme unutar EU nisu moguće, AfD podržala održavanje referenduma o Dexitu, što bi označavalo izlazak Nemačke iz EU.


Liderka AfD-a ističe da bi vlada ove stranke radila na reformisanju EU, s ciljem eliminisanja "demokratskog deficita", uključujući ograničavanje ovlašćenja Evropske komisije, koju naziva "neizabranom izvršnom vlašću". Ova ideja, međutim, suočava se s snažnim otporom u Nemačkoj, gde su većina stranaka čvrsto proevropski orijentisane.


Weidel je izrazila podršku AfD-u i naglasila da će stranka nastaviti sa zalaganjem za reforme unutar EU. Unutar nemačke političke scene, AfD doživljava rast popularnosti, a prema anketama, podrška stranci iznosi 22%, više od tri vodeće stranke u trenutnoj koaliciji. Ipak, stranka se suočava s kritikama zbog kontroverznih događaja i ekstremizma unutar svojih redova.

Alice Weidel, doktor ekonomskih nauka, predstavlja nekonvencionalnu figuru u politici, a njen položaj u istopolnom partnerstvu dodatno je istakao njen izuzetan profil u stranci gde tradicionalni porodični stavovi prevladavaju.


Iako se suočava sa kritikama i upozorenjima zbog prisustva desničarskih ekstremista u stranci, Weidel veruje da će AfD igrati važnu ulogu u nemačkoj vladi u budućnosti, uprkos trenutnom izostanku vodeće uloge u državnim vladama.


Uprkos rastuće podrške AfD-u, nemački ustav postavlja stroge prepreke za nacionalne plebiscite, a javno mnjenje pokazuje da većina Nemaca podržava ostanak u EU. Ipak, Weidel tvrdi da je, ukoliko reforme unutar EU ne budu moguće, potrebno dopustiti građanima da odluče o daljem članstvu, ističući Veliku Britaniju kao model za takav pristup.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR