Glas Javnosti

Zemlje kvinte pozivaju na suspenziju uredbe o ukidanju platnog prometa

Politika
Autor: Glas javnosti

Ambasadori Kvinte traže suspenziju uredbe Prištine o ukidanju platnog prometa sa Beogradom

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD napominju da je nedavna uredba Centralne banke tzv. Kosova (KBK) o gotovinskom poslovanju i zabrani prometa sa Srbijom, koja navodno ima za cilj da smanji falsifikovanu gotovinu, zaštiti finansijsku stabilnost, kao i da poveća transparentnost tokova gotovine na Kosovu, ipak izaziva zabrinutost u pogledu uticaja posebno na zajednice sa srpskom većinom.


"Zabrinuti smo zbog uticaja uredbe, posebno na škole i bolnice, za koje se trenutno ne čini održivim nijedan alternativni proces. Uredba će takođe imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine kosovskih Srba koji primaju isplate/finansijsku pomoć od Srbije", navodi se u saopštenju.


Kako se navodi u saopštenju, nakon što su u petak razgovarali o ovom pitanju sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, ambasadori Kvinte pozivaju na suspenziju primene uredbe kako bi se omogućio dovoljno dug period tranzicije, kao i na jasnu i efikasnu javnu komunikacija po tom pitanju.

"O ovom pitanju bi trebalo dalje razgovarati u okviru dijaloga uz posredovanje EU", poručuju ambasadori Kvinte.

Podsetimo, tzv. Centralna banka u Prištini saopštila je nedavno da je evro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u gotovinskom i u platnom sistemu na Kosovu i Metohiji, i da ta mera stupa na snagu 1. februara.


Glas javnosti/D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR