Glas Javnosti

STRAŠNO! SRBI U KURTIJEVOM GETU: Od početka godine na snazi vizna liberalizacija za tzv. Kosovo, ali su jedino Srbi - izuzeti!

Politika
Autor: Glas javnosti

Stupanjem na snagu vizne liberalizacije za građane tzv. Kosova od 1. januara, Srbi iz južne pokrajine dobili su i zvaničnu potvrdu da žive u getu, jer samo su njima za krstarenje Evropom i dalje potrebne vize!

Naši sunarodnici sa pasošima koje izdaje Koordinaciona uprava MUP Srbije moraju pre pakovanja kofera u redove ispred ambasada, jer ih je Evropska unija izuzela iz viznog režima, a kojim je počastila Albance uprkos tome što premijer privremenih institucija na Kosmetu Aljbin Kurti, svakodnevno krši ljudska prava od kojih je, kako se diče u Briselu, evropska porodica satkana.

Iz Evropske unije stizala su obećanja da će se i Srbi naći u paketu za slobodna putovanja, ali se to nije desilo, pa su počele da se pojavljuju pretpostavke da Brisel, kojem se žuri da što pre reši pitanje KiM, želi da natera naš narod da uzme pasoše lažne države i tako tzv. Kosovo još jednim korakom pogura ka nezavisnosti.

- Nažalost, bezvizni režim uskraćen je jedino Srbima na Kosmetu kojima je uskraćeno još jedno univerzalno i demokratsko pravo - na slobodno putovanje, a koje danas imaju svi drugi u Evropi - kaže nam analitičar iz Gračanice Aleksandar Gudžić. - Svojevremeno su Albanci, koji borave na privremenom radu u inostranstvu, ili oni koji su želeli da putuju bez viza, masovno uzimali srpska dokumenta deklarišući se kao građani Srbije. Bojim se da će, ukoliko evropski zvaničnici ne sagledaju ovaj problem, sada na to biti prinuđeni delom Srbi sa Kosova i Metohije, odnosno da će oni kojima je nužno putovanje u zemlje EU, morati da pristanu na "kosovske pasoše".

Neće pasoše lažne države


/Foto: Jutjub)

Takozvana "vlada" u Prištini protivi se tome da Srbi sa KiM mogu da putuju bez viza sa srpskim pasošem. Najglasniji je glavni pregovarač prištinskog tima u briselskom dijalogu Besnik Bisljimi. On je više puta isticao da "Srbi sa KiM mogu uvek zatražiti kosovski pasoš", na šta predstavnici Srba sa KiM odgovaraju da srpski građani žele pasoše svoje matične države.

Prema raspoloživim podacima, tzv. kosovski pasoš je do kraja prošle godine zatražilo tek nešto više od 4.000 Srba sa KiM. U opštinama na severu pokrajine, gde pretežno žive Srbi, od avgusta do oktobra 2023. godine izdat je 531 pasoš, a to je u albanskim medijima predstavljeno kako "Srbi masovno uzimaju pasoše i integrišu se".

Kako sada stvari stoje, slobodna putovanja i za Srbe zaglavljena su u proceduri. Evropska komisija je ranije podnela predlog da vize budu ukinute i za građane koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava MUP RS, ali sve to mora da prođe više nivoa odlučivanja.


Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

Naime, radi se o koodlučivanju, to jest, odluka bi trebalo da prođe i Savet EU i Evropski parlament, a predlog bi početkom januara trebalo da se razmatra na radno-političkom nivou, na Radnoj grupi Saveta EU za Zapadni Balkan. Kada tu dobije "zeleno svetlo", predlog se šalje na Radnu grupu za vize, a nakon toga sledi potvrda i u Evropskom parlamentu. Poslednji korak u tom procesu jeste odobrenje na ministarskom sastanku.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo je da je za očekivati da već, prvih meseci ove godine Srbi s KiM putuju bez viza i istakao da Srbi sa Kosova i Metohije nisu, niti smeju da budu građani drugog reda, već moraju imati sva prava koja su im godinama, uskraćivana, a jedno od osnovnih je pravo na slobodu kretanja kao jedne od vodećih vrednosti EU.


Petar Petković  (Foto: Jutjub)

Inače, vizna liberalizacija za tzv. Kosovo stupila je zvanično na snagu 1. januara, a odobrena je ranije. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj ocenio je da to što građani sa KiM mogu da putuju bez viza u zoni "šengena", kao istorijsku odluku EU koja donosi značajne koristi za KiM i za EU. Korist za Srbe sa KiM, jasno je, ne postoji. Sve agencije koje prodaju aranmžane imaju posebne odeljke u kojima je naznačeno da vlasnicima pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava moraju imati vize za 27 zemalja Evropske unije.

Nastićeva: Sraman čin EU

Poslanica u Bundestagu Žaklin Nastić rekla je da je izuzimanje Srba iz vizne liberalizacije sraman čin EU i farsa kada je reč o poštovanju prava manjinskih zajednica. Kako je istakla, neprihvatljivo je da srpska manjina bude diskriminisana i dodala da bi viznu liberalizaciju trebalo obustaviti dok se ne postigne pravičan konsenzus za sve ljude koji žive na Kosmetu.


Glas javnosti/V02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR