Glas Javnosti

GLASAČI PODBACILI? U Crnoj Gori izlaznost skoro duplo manja u poređenju sa izborima 2020. godine

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Podaci Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) pokazuju da je izlaznost skoro duplo manja u poređenju sa parlamentarnim izborima 2020. godine. Ognjen Mitrović, šef pravnog odeljenja CEMI-ja, kaže da je došlo do promene političkih okolnosti u Crnoj Gori, koje su dovele do znatno manje izlaznosti. Prema njegovim predviđanjima, neće doći do značajnih promena do zatvaranja birališta, kada je o izla

Novi presek CEMI-ja pokazuje da je do 13 časova u Crnoj Gori glasalo 28,1 odsto upisanih birača. Poređenja radi, na parlamentarnim izborima 2020. godine u istom periodu glasalo je 54,1 odsto birača.

Niska izlaznost predstavlja svojevrsno iznenađenje za analitičare, a šef pravnog odeljenja CEMI-ja Ognjen Mitrović za naš portal objašnjava kako je do toga došlo.


„Došlo je do promene političkih okolnosti u Crnoj Gori i upravo ta izlaznost od 28,1 odsto najavljuje manju izlaznost u odnosu na ranije procese. Svakako da uticaj ima i termin održavanja izbora, naročito u odnosu na poslednje parlamentarne izbore. Sve u svemu, ja bih sačekao zatvaranje biračkih mesta da bismo se opredelili o samoj izlaznosti“, ističe Mitrović.

Kada je reč o parlamentarnim izborima 2020. godine, Mitrović navodi da je tada politički kontekst u Crnoj Gori bio drugačiji.

„Politički kontekst je nešto drugačiji na ovim u odnosu na parlamentarne izbore 2020. godine, jer su to istorijski izbori na kojima je Demokratska partija socijalista (DPS) zajedno sa tradicionalnim partnerima doživela poraz, dakle došlo je do velike političke promene. To se svakako odrazilo na izlaznost. Očigledno je da partije koje su u ovom trenutku na vlasti u tehničkom mandatu nemaju onu snagu da animiraju biračko telo da u velikom broju izađe na izbore. Sigurno da mala izlaznost nije dobra za bilo koju partiju na ovim izborima“, ocenjuje on.


Situacija se do kraja izbornog dana, prema mišljenju našeg sagovornika neće menjati. Procene CEMI-ja su da će tempo izlaznosti ostati isti do zatvaranja birališta u 20 časova.

Podsetimo, ovo su šesti parlamentarni izbori u Crnoj Gori od proglašenja nezavisnosti, a pravo glasa ima ukupno 542.468 građana, prenosi N01S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR