Glas Javnosti

TRI MILIJARDE ZA STEČAJNE UPRAVNIKE : Evo o čemu se zapravo radi?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Stečajni upravnici su za 12 godina dobili 3,2 milijarde dinara - što je 27,7 miliona evra - na ime takozvane nagrade, koja im, mimo "plate", zakonski sleduje po principu: što je vrednija stečajna masa, to je i nagrada veća

Podatak o isplaćenim nagradama Savetu za borbu protiv korupcije dostavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Od 23. januara 2010. do 31. marta 2022. godine stečajnim upravnicima koji su rukovodili stečajevima preduzeća samo na ime nagrada isplaćeno je ukupno 3.247.821.943,12 dinara, pokazuje Izveštaj o stečajnim postupcima koje je objavio Savet za borbu protiv korupcije.

Ukupan odliv sredstava po osnovu stečajnih postupaka u preduzećima, u istom periodu, bio je 37,5 milijardi dinara, poverioci su namireni u iznosu od 93,6 milijardi dinara, dok je vlasnicima kapitala isplaćeno 4,16 milijardi dinara, što ukupno čini 138,66 milijardi dinara, navodi se u izveštaju.

Inače, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) izdaje licence i kontroliše rad stečajnih upravnika, ali i obavlja poslove stečajnog upravnika u preduzećima u stečaju sa većinskim javnim ili društvenim kapitalom.

Agencija za osiguranje depozita (AOD), pak, nadležna jeza stečajne postupke u bankama, osiguravajućim društvima i davaocima finansijskog lizinga.

Savet u izveštaju ukazuje da je ALSU objavio da je 1. avgusta u Srbiji bilo zaključeno 6.110 stečajnih postupaka (ne računajući one za koje je nadležna AOD i one vođene po starom zakonu).

„Za nešto više od 6.000 zaključenih stečajnih postupaka, ostvarena je vrednost od samo 1,2 milijarde evra, od čega je vlasnicima kapitala ostalo neznatno više nego što je nagrada stečajnim upravnicima“, konstatuje Savet u svom izveštaju.

Ko dobija nagrade

Stečajnim upravnicima, po zakonu, sleduju dve vrste primanja za rukovođenje stečajem.

Jedno je naknada stvarnih troškova (kao vid plate), a drugo je nagrada za rad.

Kako se one obračunavaju propisano je posebnim pravilnikom.

Kolika će biti nagrada stečajnom upravniku, zavisi od vrednosti stečajne mase preduzeća (to je celokupna imovina firme u stečaju).

Pravilnikom je utvrđeno da je nagrada stečajnom upravniku veća ukoliko je i vrednost stečajne mase veća.

Kada se od vrednosti stečajne mase oduzmu troškovi stečajnog postupka i obaveze stečajne mase, dobije se osnovica na koju se računa nagrada za stečajnog upravnika.

Tako je za osnovicu do 2.000 evra nagrada stečajnom upravniku 100 odsto, dakle – kolika je osnovica, tolika je i nagrada.

Kako raste osnovica – raste i nagrada, pa tako stečajnom upravniku preduzeća čija stečajna masa premašuje 1.000.001 evra sleduje i nagrada (prema Pravilniku iz 2012. godine) od 28.100 evra fiksno, uvećana za 0,5 odsto na vrednosti preko jednog miliona evra.

Konačnu visinu nagrade određuje stečajni sudija pri zaključenju stečajnog postupka.

„Do određivanja konačne visine nagrade, stečajni sudija rešenjem koje se dostavlja stečajnom upravniku i odboru poverilaca određuje preliminarnu visinu nagrade stečajnom upravniku. Preliminarna visina nagrade može se odrediti u procentu od ukupne vrednosti stečajne mase. Ako se naknadno, s obzirom na dalji tok stečajnog postupka, pokaže da je tako određena preliminarna visina nagrade nesrazmerno visoka ili niska, stečajni sudija je može na predlog stečajnog upravnika ili odbora poverilaca smanjiti ili povećati“, propisuje Zakon o stečaju.

Šta je utvrdio Savet

Kada je reč o kontorli rada stečajnih upravnika, od 2018. do 2022 godine, prema podacima ALSU koje je objavio Savet za borbu protiv korupcije, supervizori te Agencije su obavili nadzor i ispitali rad stečajnih upravnika 819 puta.

„Imajući u vidu da je broj aktivnih stečajnih postupaka u tom periodu nekoliko hiljada, Savet smatra da je izvršen nadzor Agencije u tom obimu – nedovoljan. Tim pre, što su skoro polovinu povoda za nadzor i kontrolu rada stečajnih upravnika upravo činile – pritužbe na njihov rad“, ukazano je u Izveštaju.

Savet ocenjuje da ni izrečene mere ne ulivaju poverenje da je nadzor bio objektivan, „ako se ima u vidu da je, primera radi, od hiljade stečajnih postupaka koji su aktivni u 2018. godini, bila samo jedna lakša povreda rada strečajnog upravnika“.

„Takođe, ni ostalih godina te brojke nisu velike, pa su ukupno za pet godina izrečene samo 184 mere, od toga 47 za težu povredu rada“, navodi Savet i konstatuje „da nedovoljnu kontrolu rada, odnosno nadzor nad radom stečajnih upravnika, potvrđuje i podatak da se ALSU ograđuje od kvaliteta podataka koje je dostavila Savetu“.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR