Glas Javnosti

SRPSKE FIRME I PO DVE DECENIJE U STEČAJU : Ovo su firme kojima se ni gazda ne zna, pa niko neće da ih kupi

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Srbiji je trenutno u toku 1.636 stečajnih postupaka, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU). Samo od početka godine do 3. maja otvoreno je 129 stečajnih postupaka, pokazuju podaci ove agencije.

Interesantno je da je na spisku stečajnih postupaka otvorenih u ovoj godini je i Fudbalski klub „Policajac“, nekadašnji FK „Milicionar“, nad kojim je stečaj pokrenut 14. marta. Tu je i Prva zadruga uzgajivača puževa, kao i Merkur gradnja, Ozna inženjering, Građevinsko preduzeće „Rad“ GM Kruševac…

Kada je reč o stečajevima koji najduže traju, ubedljivi rekorder je Građevinsko preduzeće „Rad Internacional“ nad kojim je stečaj otvoren pre dve decenije – 13. marta 2001. godine. Istog dana otvoren je i stečajni postupak nad GP „Rad“. Ovi postupci su još uvek u toku.

STEČAJ U PROSEKU TRAJE MINIMUM 3 GODINE

Prosečno trajnje stečaja u Srbiji prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika iznosi oko tri godine i mesec dana. S tim što postupci nad društvenom imovinom traju i po pet godina i osam meseci, a nad privatnom upola kraće.

Tokom 2018. Direkcija za imovinu za 341 milion dinara kupila je nekadašnju upravnu zgradu GP "Rad" u Kosovskoj ulici, u koju je useljeno Državno pravobranilaštvo. Ova nekretnina od 3.500 kvadrata oglašavana je čak 14 puta.

Poverioci GP "Rad" iščekuju hoće li iko kupiti neki od najmanje 46 objekata. Najvrednija je nezavršena zgrada u novobeogradskom Bloku 20, tik uz "Hajat". Kvadrati se još ne nude, jer se oko većine - vode sporovi. Upravo je ova zgrada trebalo da bude kruna "uspeha" GP "Rad". Projektovali su je arhitekte iz preduzeća, a počela je da se gradi 1989. godine. Polovina zgrade je trebalo da pripadne Energogasu, koji je bio suinvestitor gradnje.

Firma "Rad Internacional", s druge strane, poseduje još 21 objekat ukupne površine 13.150 kvadrata, a njeni poverioci čekaju da naplate više od 400 miliona dinara.

Glas javnosti/Kurir

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR