Glas Javnosti

EVROPA OČEKUJE: EBRD prognozira ekonomski rast Srbije od 3,5% u 2024. godini

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Evropska banka za obnovu i razvoj očekuje da će ekonomski rast Srbije u 2024. godini iznositi 3,5%, navedeno je u izveštaju EBRD-a o tranziciji za 2023-24. godinu.

- Dugoročnija ekonomska konvergencija sa ekonomijama Evropske unije može se ubrzati zelenim i digitalnim tranzicijama, jačanjem upravljanja i podizanjem standarda u državnim preduzećima, kao i boljim integrisanjem srpskih malih i srednjih preduzeća u globalne lance snabdevanja - stoji u izveštaju pod nazivom "Velike i male tranzicije" koji je danas predstavljen u Beogradu.
Prema ekonomistima EBRD-a, u 2023. godini ekonomski rast Srbije bio je podržan uspešnom poljoprivrednom sezonom i oporavkom građevinske delatnosti.

Domaćin skupa, koji je održan u Narodnoj banci Srbije, bila je guverner Jorgovanka Tabaković koj je istakla istakla da je u neizvesnim globalnim okolnostima, obeleženim klimatskim rizicima i izazovima koje nameću procesi digitalizacije i robotizacije, za nosioce ekonomske politike glavni cilj stvaranje i čuvanje uslova za održiv i inkluzivni rast.

- Makroekonomska, finansijska i relativna stabilnost deviznog kursa, koju obezbeđujemo duže od decenije, ključne su za dobrobit svih tržišnih učesnika, i ta stabilnost je tačka u kojoj se susreću interesi svih - bilo da su oni investitori ili potrošači, izvoznici ili uvoznici, dužnici ili poverioci. Oni su bitan preduslov za sreću običnog čoveka - istakla je Tabakovićeva.
Ovogodišnji izveštaj EBRD-a je fokusiran na važne "velike tranzicije", kao što su prelazak na održivu ekonomiju, rekonfiguracija globalnih lanaca snabdevanja i potraga za sirovinama koje zahtevaju digitalne i zelene ekonomije, navodi se u saopštenju Banke.

Izveštaj koristi jedinstvene podatke iz četvrtog kruga istraživanja "Život u tranziciji", ankete domaćinstava sprovedene 2023. godine, kako bi se utvrdilo kako se ovi trendovi na makro nivou pretaču u "male tranzicije": promene po pitanju karijere, selidbe, promene zdravstvenog stanja i – na kraju – promene u zadovoljstvu životom.
Anketa obuhvata zanimljive uvide o Srbiji, uključujući i procenat ispitanika koji su zadovoljni životom a koji je povećan na 58% ispitanika, ali i stavove građana prema životnoj sredini i politikama životne sredine, a blizu 75 procenata ispitanika je zabrinuto zbog degradacije životne sredine i klimatskih promena.

Godišnja publikacija takođe analizira napredak u ekonomskom razvoju i strukturnim reformama, i razmatra da li su ekonomije konkurentne, dobro vođene, zelene, inkluzivne, otporne i integrisane.


Glas javnosti/ P01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR