Glas Javnosti

CENE NAFTE NAGLO PALE: Cene nafte prošle nedelje pale više od 7%

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Na svetskim tržištima cene nafte su prošle nedelje naglo pale jer se očekuje dalje usporavanje rasta svetske privrede, s obzirom na to da centralne banke neće žuriti sa smanjenjem kamata.

Na londonskom tržištu barel je prošle nedelje potonuo za 7,4%, na 77,33 USD, dok je na američkom barel pao za 7,3%, na 72,28 USD.

Nakon što su pre nedelju dana porasli za više od 6%, prošle nedelje su izgubili sve te dobitke.


To je rezultat bledećih nada da će centralne banke zapadnih zemalja uskoro početi da smanjuju kamatne stope, što bi podržalo rast privreda.

Čelnici američke centralne banke su na prošlonedeljnoj sednici, očekivano, ostavili kamate nepromenjene u rasponu od 5,25 do 5,50%.

Oni su, međutim, u saopštenju naveli da ne očekuju smanjenje kamatnih stopa sve dok se čvrsto ne uvere da se inflacija stabilno spušta ka ciljnom nivou od dva odsto.

Zbog toga su nade investitora da će Fed početi da smanjuje kamatne stope već u martu potpuno izbledele.

Takođe izgleda da će kamatne stope ostati povišene duže nego što se očekivalo, s obzirom na najnovije podatke koji pokazuju da je američko tržište rada i dalje snažno. Naime, to znači da će potrošnja, a samim tim i pritisci na inflaciju, nastaviti da rastu.

Zvaničnici Evropske centralne banke poručuju i da neće žuriti sa snižavanjem kamata jer je inflacija u evrozoni i dalje iznad ciljanih nivoa.


Zbog toga se očekuje dalje usporavanje rasta američke i privrede evrozone, pa je teško očekivati jačanje tražnje za naftom.

Tim pre što se usporava i rast kineske privrede, najvećeg svetskog uvoznika nafte. Međunarodni monetarni fond je prošle nedelje objavio procenu da će se rast kineske privrede ove godine usporiti na 4,6%, sa prošlogodišnjih 5%.

Prošle nedelje sukobi na Bliskom istoku nisu značajno uticali na cene nafte jer nije bilo dodatnih poremećaja u snabdevanju crnim zlatom.


Glas javnosti/ A04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR