Glas Javnosti

PLATA NIJE JEDINA: Četiri stvari o kojima možete da pregovarate na novom poslu, a koje mogu biti vrednije od plate

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kada je reč o nalaženju novog posla, prva stvar o kojoj često razmišljamo je koliko ćemo zarađivati.

Iako su plata i vaša satnica 100% važni, ponekad postoje faktori koji su još važniji od zarade.
S kim ćete raditi
 
Često zanemarujemo ovaj aspekt kada dolazimo na novi posao, ali vaše kolege zaista mogu ulepšati ili pokvariti vaš dan na poslu. Zapravo, mogu biti najvažniji ljudi u vašem životu ako uzmemo u obzir koliko vremena provodite s njima. Kada pregovarate o ponudi za posao, pokušajte da steknete predstavu o tome ko su ovi ljudi. Pitajte da li možete da ih upoznate, ili barem da brzo popričate preko Zoom-a. Postoji li dobar odnos u timu? Da li se čini da se međusobno slažu? Da li mislite da biste se dobro uklopili? Zapamtite, vaše kolege su oni koji će stati u vašu zaštitu kada stvari postanu teške. Razumevanje i upoznavanje tima kojem ćete se pridružiti jedna je od stvari koje želite da proverite kako biste doneli pravi izbor.

Beneficije na poslu
 
Ah, beneficije. Ti dodatni faktori koji mogu učiniti da ponuda za posao bude primamljivija od same osnovne plate. Svi znamo za zdravstvene beneficije, ali to je samo početak. Otkako se pandemija desila, sve više i više kandidata za posao traži fleksibilnost u radu. Možete li raditi od kuće ako je potrebno? Ili birati svoje radno vreme?
Zatim, uvek uzbudljivi godišnji bonus, godišnje zahvaljivanje kompanije za vaš trud. I ako imate sreće, kompanija bi čak mogla dati i bonus za dolazak kao toplu dobrodošlicu vašoj novoj ulozi. Imajte na umu, ipak, da takvi bonusi nisu standard u svakoj kompaniji.
Sve ove beneficije mogu doneti ponekad čak i više od dodatka na platu. Dakle, sledeći put kada pregovarate, zapamtite da razmotrite ove beneficije i ne bojte se da tražite ono što želite. Ako ne mogu ispuniti vaša očekivanja u vezi sa platom, imate bolju šansu da dobijete druge beneficije kao nadoknadu.
Kako se procenjuje vaš učinak
 
Prelazimo na manje opipljiv faktor, ali podjednako važan – kako će se ocenjivati vaš rad? Neki šefovi mogu pratiti koliko zadataka svaki dan završavate. Drugi mogu biti više zainteresovani za velike projekte koje obavljate tokom godine. Da li treba da dostignete ključne indikatore učinka (KPI) ili ciljeve i ključne rezultate (OKR)? Ili možda sve zavisi od otga koliko vaši klijenti ili kolege cene vaš trud?
Svaki šef to radi na svoj način, i korisno je znati šta traže od samog početka. Na taj način, imaćete jasnu metu koju ćete ciljati, i znaćete šta oni vide kao pogodak. Dakle, kada ste duboko u razgovorima, nemojte da zaboravite da pitate o tome. Ipak, prvi korak ka pobedi u igri? Znati kako postići rezultat!

Vlasništvo i opcije za akcije
 
Ponuda da dobijete akcije izgleda kao da vam se predaje deo kolača kompanije. Što je veći vaš udeo, to je veći vaš deo kada kompanija postane uspešna. Ovo je velika stvar u startap svetu i tehnološkim kompanijama gde vole da članovi tima osećaju da su deo rastućeg posla. Ali ne dozvolite da vas previše ponese uzbuđenje, jer ovo ne garantuje siguran uspeh. Ponekad te akcije mogu ispasti bezvredne. Dakle, ovo je vrsta klađenja i može ići u oba smera. Kada vam se ponudi sledeći posao, obratite pažnju na opcije za akcije i potrudite se da razumete šta one znače. Ovo može biti nešto što dodaju da bi poboljšali ponudu.
Zapamtite, kada je u pitanju potraga za poslom, uvek razmišljajte izvan početne plate. Da, novac je važan, ali ispunjavajuća i uravnotežena uloga može igrati još veću ulogu. Dakle, sledeći put kada vam ponude posao, posvetite malo vremena proučavanju ova četiri ugla. Možda pronađete dragocenu priliku koja vam nudi više od samog novca u banci. Srećno s pregovaranjem!


Glas javnosti/ B05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR