Glas Javnosti

Evo kako odlazak na posao biciklom utiče na vaše mentalno zdravlje

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Vožnja biciklom na posao poboljšava mentalno zdravlje žena

Podaci dobijeni istraživanjem provedenim na oko 380.000 ljudi u Škotskoj ukazuju na to da vožnja biciklom do posla može značajno smanjiti rizik od depresije i anksioznosti.


Istraživanje Univerziteta u Edinburgu otkrilo je da žene koje su svakodnevno vozile bicikl imaju manje potrebe za lekovima za mentalno zdravlje u poređenju s muškarcima, iako muškarci češće praktikuju ovaj oblik prevoza.

Studija je obuhvatila podatke o 378.253 ispitanika starosti od 16 do 74 godine iz škotskog popisa iz 2011. godine, kombinujući ih s informacijama o receptima Nacionalne zdravstvene službe u narednih pet godina.


Ispitanici su živeli i radili u Edinburgu ili Glazgovu, bili su udaljeni kilometar i po od biciklističke staze i nisu koristili antidepresive na početku studije.

Rezultati istraživanja pokazali su da je zabeleženo 15 posto manje recepata za depresiju ili anksioznost među biciklistima tokom petogodišnjeg perioda nakon 2011. u poređenju s onima koji nisu koristili bicikl.


Profesor Kris Diben, vođa istraživanja s Fakulteta za geonauke Univerziteta u Edinburgu, istakao je da ovi podaci ukazuju na to da bi politike koje podstiču biciklizam mogu imati širok spektar pozitivnih efekata, uključujući poboljšanje mentalnog zdravlja, smanjenje emisije ugljenika i rešavanje problema zagađenja vazduha i zagušenja saobraćaja


Glas javnosti/D06H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR