Glas Javnosti

Vesićevi telohranitelji učestvovali u nizu prevara, a spominje se i Velja Nevolja

Politika
Autor: Glas javnosti

Protiv firme "Dobergard" pokrenut je postupak zvog sumnje da su, mimo zakona, postali monopolisti u svom sektoru. Ova firma koja se bavi poslovima obezbeđenja, dok je Goran Vesić bio gradski menadžer, dobijala je brojne, milionski vredne poslove od gradske uprave. Njihovo angažovanje bilo je sporno jer je reč o firmi čiji su zaposleni optuživani za pljačku u Muzeju primenjenih umetnosti.

U međuvremenu, u poslu s gradom im je toliko dobro išlo da su kupili još dve firme i te transakcije su praktično sakrili, a bili su u zakonskoj obavezi da ih prijave.

U saopštenju Komsije za zaštitu konkurencije navodi se da su po službenoj dužnosti pokrenuli postpuke protiv firme „Dobergard“ zbog ispitivanja neprijvaljenih koncentracija koje nisu odobrene u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije.

Dodaje se da su prema osnovnoj pretpostavci, prekršaji napravjeni nakon što je „Dobergard“ stekao kontrolu nad „Sparta Security doo“ i “ Protecta Group doo Beograd“.

„Dobergard“ omiljeni saradnik grada Beograda


Grad Beograd i gradska preduzeća u poslednjih godinu dana dali su pet miliona evra za poslove obezbeđenja firmi “Dobergard”.

Dobergard je, kako piše na njihovom sajtu, “vodeća bezbednosna kompanija”.

Međutim, početkom ove godine isplivala je u javnost afera oko pljačke Muzeja primenjenih umetnosti, kad su nestali zlatni predmeti vredni 300.000 evra. Pljačka se dogodila 2019. godine, Ministarstvo kulture je o tome obavešteno godinu dana kasnije, a javnost naknadno.

Aktuelna ministarka kulture Maja Gojković rekla je da iza pljačke, odnosno firme Dobergard koja je muzej obezbeđivala, stoji kriminalna grupa koju je predvodio uhapšeni Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja.

Ministarstvo kulture izdalo je i saopštenje u kojem se navodi da se ministarka Maja Gojković upoznala s još jednim predmetom počinjene krađe, čiji je izvršilac bilo lice angažovano na ugovor o delu u firmi „Dobergard“, odnosno, „Dobergard plus“.

Reč je o krađi u Muzeju Jugoslavije 2016. godine, kad su nestali lični predmeti Josipa Broza Tita, kao i poslužavnik i čaša s likom Hajla Gebre Selasija. Firma „Dobergard“ je na osnovu učinjene štete isplatila 3.250.607 dinara na račun Ministarstva finansija, Uprave za trezor.

Uprkos svemu tome, gradska uprava istu firmu angažovala je više puta u proteklih godinu dana na poslovima obezbeđenja, za šta im je dato pet miliona evra.

Tako je JKP Zelenilo Beograd potpisala ugovor s firmama Dobergard, Dobergard plus i Soko group u vrednosti od 23 miliona dinara, za usluge fizičko-tehničkog obezbeđenja objekata sa uslugom monitoringa.


Zatim je u januaru ove godine za obezbeđenje JP “Beogradska tvrđava” Dobergardu i firmi Dobergard plus dato 46.925.568 dinara.

Privatni Vesićevi čuvari

Mila Popović, predsednica Gradskog odbora SSP, ranije je upozoravala da je ispred Skupštine Beograda postavljena metalna ograda, a policija na ulazu nije dozvolila zainteresovanim građanima da uđu na javnu sednicu na kojoj su se razmatrala pitanja u vezi sa metroom u Beogradu s pratećim šinskim sistemima, Popović je rekla „da su u strahu velike oči čemu svedoči ponašanje Vesića, gradskog arhitekte Marka Stojčića i ostalih iz ove gradske vlasti“.

Popović je navela i da je angažovano privatno obezbeđenje „Dobergard“.

„Dobergard, Dobergard plus i Sparta Security su firme koje se bave obezbeđenjem pod kontrolom Dušana Đukića, vlasnika odgajivačnice dobermana u Ritopeku. Uspon ovih firmi počinje 2013. godine od kada je SNS preuzela vlast u Beogradu. Samo u poslednjih pet godina utrostručili su prihode i to za 13,5 miliona evra. Za manje od godinu dana su od ove Gradske vlasti i javnih preduzeća pod njihovom kontrolom dobili 5 miliona evra. Tako su dobili poslove od GSP, Štark Arene, Javnog osvetljenja, Gradskog zelenila, Beogradske tvrđave i Gradske uprave grada Beograda“.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR