Glas Javnosti

Vesić jedan od aktera javašluka vlasti, a narod plaća milione

Politika
Autor: Glas javnosti

Izgradnja toplovoda Obrenovac - Novi Beograd godinama unazad je jedno veliko obećanje vlasti, koje ostaje samo nedosanjani san. I to vrlo skup san, jer smo se za ovaj projekat zadužili u kineskoj Eksport-import banci oko 164,6 miliona evra, a kako radovi nisu makli sa nule, sada plaćamo i penale na nepovučena sredstva koji već dosežu blizu dva miliona evra.

Tu, međutim, nije kraj. Svakog dana dug se uvećava za po 2.000 evra, što će na posletku plaćati ko drugi do građani Beograda.

Nebrojeno puta aktuelna vlast najavljivala je ovaj projekat. Isto toliko puta nisu uradili ništa. Obrenovac se inače greje toplom vodom koja se dobija u TENT-u, a ideja je da se ona transportuje i do potrošača na Novom Beogradu. Urađen je i projekat kojim je predviđeno da se iz blokova A3 i A6 termoelektrane Nikola Tesla A (TENT A) preuzima topla voda i da se transportuje do toplane Novi Beograd, gde bi se ta energija koristila u postojećem distributivnom sistemu “Beogradskih elektrana“. Najjednostavnije rečeno ta topla voda koristila bi se za grejanje u opštini Novi Beograd.

Ugovor o Projektu izgradnje toplovoda Obrenovac – Novi Beograd zaključen je 8. januara 2020. godine između JKP “Beogradske elektrane“, Grada Beograda i izvođača radova “Power Construction Corporation of China”. Ukupna vrednost ugovora iznosi 193.748.000 evra. Kredit za finansiranje 85 odsto vrednosti posla pokriven je pozajmicom kineske Export-Import banke. Ostatak finansira JKP “Beogradske elektrane“.

Radovi je trebalo da počnu u roku od 180 dana od dana stupanja na snagu ugovora, što znači negde sredinom 2020. godine. Kako je predviđeno ugovorom toplovod od Obrenovca do Novog Beograda trebalo je da bude gotov tokom leta ove godine.

Međutim, procenat izvedenih radova u ovom trenutku je – nula.

Troškovi sve veći

Bilo kako bilo, sredstva iz kredita nisu povučena i JKP „Beogradske elektrane“ zbog toga plaćaju penale. U predlogu rebalansa programa poslovanja ovog preduzeća za 2022. godinu piše da je za plaćanje provizije (penala) na nepovučena sredstva predviđena kamatna stopa od 0,5 odsto godišnje. Do 23. decembra 2021. godine kad je JKP Beogradske elektrane preuzeo dug od države, iznos penala je bio 1.020.137 evra, a od novembra do maja iznosi 772.284 evra. Dakle, ukupno blizu dva miliona evra. I tu nije kraj.

Na celu ovu zavrzlamu i enormno zaduživanje građana Beograda upozorila je Ana Gođevac, potpredsednica gradskog odbora Stranke slobode i pravde i odbornica u Skupštini grada.

“Zamislite da neko gradi kuću i krene od krova, a nema uslova da se postavi temelj. Tako je ovaj projekat toplovoda od Obrenovca do Novog Beograda urađen. Naravno da postoje firme koje mogu da naprave cevovod od 28 km, ali je problem što nema uslova za to. Dakle, projekat je bio pogrešan i počeo od kraja. To je rezultat kadriranja Srpske napredne stranke, gde njihovi kadrovi sistematski uništavaju javna preduzeća. Rezultat njihovog rada nije toplovod nego trošak od sada već skoro tri miliona evra za Beograđane, od čega se duguje već oko 2 miliona i tu nije kraj, penali će se naplaćivati i dalje. Plaća se preko 2.000 evra dnevno na ime penala”, kaže Gođevac za novine Nova.rs.


Neizostavni “Milenijum tim”


U međuvremenu vlast nastavlja da se hvali projektom od kojeg dve godine nakon potpisivanja ugovora nema ni traga. U januaru ove godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić pohvalio se da „ćemo prvi put moći preko ovog toplodalekovoda da koristimo toplotnu energiju za grejanje Novog Beograda i Zemuna“, a najavio je i sličan projekat u Vinči.

“Suštinski, više od trećine Beograda će se grejati na tako dobijenu energiju. Obrenovac time ništa neće izgubiti, već će skoro 90 odsto biti pokriven grejanjem. Mi smo kao Grad izvršili eksproprijaciju i spremili sve za početak izgradnje toplodalekovoda”, rekao je tada Vesić.

Zatim je u aprilu na inicijativu direktora JKP “Beogradske elektrane” Radeta Baste održan hitan sastanak sa predstavnicima kompanije “Power Construction Corporation of China” koja je nosilac projekta izgradnje. Ono što je interesantno jeste da su sastanku prisustvovali i domaći podizvođači radova, među njima i firma “Milenijum tim”, koja je postala neizostavni deo svih velikih projekata u državi. Između ostalog i na izgradnji metroa, koji se sa ovim toplovodom susreće na Makiškom polju.

Redakcija Nova.rs poslala je pitanja i JKP „Beogradske elektrane“ i gradu Beogradu. Pitali smo ih koliko mesečno plaćaju na ime penala, zašto se kredit i dalje ne koristi i kad bi trebalo da počnu radovi na izgradnji toplovoda, ali do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR