Glas Javnosti

UZAVRELA ATMOSFERA PRED SEDNICU VLADE SRBIJE: Amerika i Rusija čekaju odgovor povodom izjave ministra Baste

Politika
Autor: Glas javnosti

Sednica Vlade Srbije održaće se danas, a javnost zanima samo jedna odluka kabineta Ane Brnabić - šta će biti sa ministrom privrede Radetom Bastom, koji se “usudio” da traži uvođenje sankcija Rusiji. Suočenje s kolegama navodno “jedva čeka” i sam Basta, ali to ne umanjuje opšti utisak da je ministar ono što će reći unapred dogovorio u kabinetu u Nemanjinoj ili na Andrićevom vencu.

Da li je zaista tako pokazaće epilog današnjeg sastanka.

“Jedva čekam da vidim ko će u četvrtak od ministara da se izjasni po ovom pitanju, a ko neće”, napisao je Basta na Instagramu uoči sednice Vlade Srbije i dodao da je teza da je „spavač SNS-a“, nepotrebna u ovom političkom trenutku.

“Moj stav je jasan – stojim uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa, mislim svojom glavom i imam dovoljno hrabrosti i ozbiljnosti da svoj stav iznesem”, napisao je Basta govoreći o zahtevu da Srbija što pre uvede sankcije Rusiji.


Nakon što je na njegovu objavu reagovala i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, Basta je potpuno ušao u ulogu glavnog provokatora u Vladi Srbije i uputio joj poziv na “srpsku tradicionalnu večeru”.

“Ako ste u mogućnosti i znate kuda da dođete”, napisao je Basta, aludirajući na sankcije pod kojima je Zaharova, kao i gotovo kompletan ruski državni vrh.

Videćemo šta kaže predsednik

Da li je Basta ovim zacementirao poziciju “ministra” na čiju se saradljivost može računati ili je, pak, potpisao ispisnicu iz Vlade, biće jasno u toku dana.



Komentarišući ovaj slučaj Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative kaže da Basta sasvim sigurno nije izašao u javnost s ovim predlogom samoinicijativno. Iako pokušava u to na da nas uveri.

“Malo je reći da su Aleksandar Vučić i Ana Brnabić bili upoznati sa njegovim planovima. Bez Vučićevog amina se to sasvim sigurno nije desilo. Zato zaista ne mogu da pretpostavim šta će se na toj sednici dogoditi”.

Programski direktor Cesida Ivo Čolović za naš list kaže da izjava ministra Baste može predstavljati njegov lični stav, a s druge strane može biti i neka vrsta probnog balona, kako bi se opipao puls javnosti po pitanju uvođenja sankcija Rusiji.


“Da li je jedno ili drugo u pitanju, saznaćemo u narednim danima, kada vidimo kako će institucije, pre svega Vlada i predsednik reagovati na ovu izjavu. Mišljenja sam da se Vlada pitanjem sankcija Rusiji neće baviti ni sutra, a ni u neko skorije vreme, već će izbegavati ovu temu dokle god je to moguće”, kaže Čolović.

Što se samog Baste tiče i toga da li će posle ovog istupanja ostati ministar, Čolović pretpostavlja da to zavisi od procene da li su i u kojoj meri njegove izjave nanele štetu Vladi Srbije.

“Ali i od dogovora članica vladajuće koalicije”, navodi on.

Bomba ili petarda

Otud i pokušaji Dragana Markovića Palme, predsednika stranke čiji je Basta funkcioner, da umanji značaj ministrovog istupa. Komentarišući medijske natpise da je Bastina izjava odjeknula kao bomba, Marković je rekao:




“Kakva atomska bomba, to nije ni petarda. Jedinstvena Srbija poštuje odluku državne institucije koja se zove Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije, koji je osudio agresiju Rusije na Ukrajinu, ali nije doneta odluka o uvođenju sankcija Rusiji. Tako da ta izjava Radeta Baste ne znači ništa i to je njegov lični stav”.

Dakle, od Bastinog predloga “ruke su oprali” lider stranke, predsednik socijalista Ivica Dačić i nekolicina koalicionih partnera iz redova SPS koji su prvobitno lajkovali Bastinu objavu na Instagramu, oglasio se i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko…

Samo SNS mudro ćuti.

Šta je Basta rekao

Ministar privrede Rade Basta tražio je da se Vlada Srbije hitno izjasni o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu.

“Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju”, poručio je Basta.

Ruski ambasador, pošteni i nepošteni predstavnici srpskog rukovodstva

Povodom slučaja Basta oglasio se i ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko.

“Pozitivno gledamo na odlučan, pošten stav predstavnika srpskog rukovodstva, koji su se ogradili od antiruskih apela ministra privrede Radeta Baste da se Beograd pridruži zapadnim sankcijama protiv naše zemlje. Potvrđujemo opredeljenost za jačanje bratskog prijateljstva između naroda Rusije i Srbije i razvoj bilateralnog strateškog partnerstva koje odgovara interesima Moskve i Beograda”, rekao je Bocan Harčenko.

Glas javnosti/Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR