Glas Javnosti

TRAŽE ODGOVORE EU I UNDP! Brine nas međunarodna podrška Prištini na glorifikaciji ratnih zločinaca

Politika
Autor: Glas javnosti

Muzej žrtava genocida izrazio je zadovoljstvo zbog obustavljanja procesa izvođenja mera zaštite na objektu kuće ratnog zločinca Džafera Ibrahima Deve u Južnoj Mitrovici.

Istovremeno, kako je saopšteno iz te institucije, Muzej izražava posebnu zabrinutost i uznemirenje zbog činjenice da se ovaj "sramotan i anticivilizacijski postupak" odvijao pod okriljem UNDP, Evropske unije i kosovskog Ministarstva kulture, omladine i sporta.

"Ovoga puta Muzej žrtava genocida ukazuje na očigledan i veoma zabrinjavajući trend saradnje predstavništava pojedinih međunarodnih i međudržavnih organizacija sa tzv. privremenim vlastima u Prištini na glorifikaciji ratnih zločinaca iz razdoblja Drugog svetskog rata na području AP Kosovo i Metohija", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da saradnja predstavništva UNDP, Evropske unije i vlasti u Prištini u kontekstu pokušaja "sramotne obnove kuće ratnog zločinca Džafera Ibrahima Deve nije, nažalost, izolovan slučaj ili nekakav neželjeni incident".

Muzej žrtava genocida, kako navodi, sa zabrinutošću podseća na to da je upravo sredstvima Evropske unije, a u organizaciji UNDP i vlasti u Prištini, ranije već obnovljeno zdanje Kulturnog centra u Kosovskoj Mitrovici koji nosi ime zloglasnog "ratnog zločinca Redžepa Mitrovice, koji je bio predsednik albanske vlade pod kontrolom nemačkih nacista 1943. i 1944. godine i predsednik Druge prizrenske lige, albanske šovinističke političke organizacije koja je propagirala stvaranje velike Albanije u kojoj bi živeli samo etnički Albanci".

Dodaju da je za tu svrhu Evropska unija izdvojila je 115.784 evra, dok je projekat realizovao UNDP, a ugovor u vezi sa obnovom ustanove kulture koja nosi ime Mitrovice potpisan je 22. decembra 2000. godine.

"Sada već potpuno očigledna i zabrinjavajuće istrajna podrška predstavnika Evropske unije i UNDP tzv. privremenim vlastima u Prištini sa ciljem neskrivene glorifikacije najozloglašenijih ratnih zločinaca koji su svoja zlodela vršili nad pripadnicima srpskog, jevrejskog, romskog naroda, kao i drugim ne-Albancima na području AP Kosovo i Metohija tokom Drugog svetskog rata predstavlja nedopustiv proces koji iziskuje javnu osudu relevantne domaće i međunarodne javnosti, institucija i organizacija", stoji u saopštenju.

Muzej žrtava genocida očekuje da predstavništva ovih dveju međudržavnih i međunarodnih organizacija na području Kosova pruže odgovor na pitanje zbog čega u kontinuitetu podržavaju otvoreno "revizionističke i anticivilizacijske, nedemokratske i sramotne postupke vlasti u Prištini".

Muzej, takođe, očekuje da predstavnici Evropske unije i UNDP u Prištini pruže odgovor na pitanje da li su bili upoznati da su podržali obnovu ustanove kulture koja nosi ime "ratnog zločinca Redžepa Mitrovice koji je u više navrata, pored ostalog, javno poručivao i to da Srbe treba sve pobiti, te da ,na Šiptarima leži taj zadatak".

"Da li svojim upornom podrškom glorifikaciji ratnih zločinaca, možda, žele da saopšte kako ratni zločini počinjeni nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugim ne-Albancima na području AP Kosovo i Metohija tokom trajanja Drugog svetskog rata nisu zločini, već poželjan oblik ponašanja u odnosu na pripadnike naroda i društvenih grupa koji očito nisu poželjni na tom području", upitali su iz Muzeja.

Ocenjuju da ovakvi postupci, suštinski anticivilizacijski i sramotni, nedopustivi u Evropi koja još uvek vida rane Drugog svetskog rata i pamti desetine miliona nevinih žrtava nacizma, fašizma, ustaštva, antisemitizma i anticiganizma izazivaju sve veću zabrinutost u Srbiji.

Imajući to u vidu, Muzej žrtava genocida iniciraće sastanke sa predstavnicima Evropske unije i UNDP kako bi se u neposrednoj i otvorenoj komunikaciji razmotrili ovi nedopustivi i zabrinjavajući postupci,piše Kosovo online.

BONUS VIDEO: Surova životna ispovest devojke sa albinizmom i priča o ljudima koji “nisu po standardima”

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR