Glas Javnosti

SPREČEN SKANDAL! Evropska unija i Ujedinjene nacije obustavili obnovu kuće NACISTE i SS-ovca (FOTO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu i Evropska unija obustavili su radove na kući Džafera Deve u Južnoj Mitrovici.

Odluka stiže nakon afere koja trese deo međunarodne, kosovske i srpske javnosti u vezi sa najavom početka restauracije kuće Deve, a na čijem projektu su, i trebalo je da partnerski rade UNDP, EU i kosovsko ministarstvo kulture.

"Program Ujedinjenih nacija za razvoj na Kosovu i Evropska unija su pažljivo slušali zabrinutosti nakon najave restauracije mesta kulturnog nasleđa u Mitrovici povezanog sa prethodnim vlasnikom Džaferom Devom, o čijoj se prošlosti kao saradnika nacista mnogo komentarisalo poslednjih nekoliko dana", navodi se u zajedničkom saopštenju za javnost UNDP i EU.

Kako se dodaje, namera projekta je uvek bila da okupi zajednice i doprinese društvenoj koheziji korišćenjem kulturnog nasleđa kao instrumenta za dijalog među zajednicama i vraćanjem kulturnog nasleđa na korišćenje zajednici.

"UNDP i Evropska unija izražavaju snažno žaljenje zbog bilo kakvih nenamernih uvreda pri najavi početka radova, a izostavljaju istorijsku pozadinu Džafera Deve. UNDP i Evropska unija oštro osuđuju antisemitizam i ksenofobiju i njene brojne manifestacije, uključujući rastuću netoleranciju i netrpeljivost prema etničkim manjinama i ranjivim zajednicama. Posvećeni smo zaštiti ugroženih, promovisanju osnovnih ljudskih prava i očuvanju slobode, dostojanstva i borbi protiv dezinformacija", ističe se u saopštenju.

Dalje se naglašava da je UNDP je zajedno sa EU obustavio rad na lokaciji.

"U kontaktu smo sa svim uključenim stranama i ponovo procenjujemo našu ulogu i doprinos, uključujući mogućnost da se trenutna kontroverza iskoristi kao pravovremena prilika da se otvoreno pozabavimo prošlošću kroz otvorene diskusije i konsultacije svih relevantnih zajednica", poručuje se u saopštenju.

Gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice: Deva tokom okupacije dočekao nemačkog generala Eberharta

Gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice Milan Radojević poručio je da je šokantno i neverovatno da Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u južnom delu Kosovske Mitrovice rekonstruiše kuću Džafera Deve, ozloglašenog naciste i kolaboracioniste u Drugom svetskom ratu, i pozvao na otkazivanje ovog projekta.

Radojević je na svom Fejsbuk nalogu naglasio da su "istorijske činjenice nepobitne" i pozvao EU i UNDP da otkažu ovaj projekat.

On je naveo da je skandalozno da je jedna od agencija Ujedinjenih nacija, koje su, kako je napisao, "osnovane da bi sprečile ratove i širenje mržnje", uključena u organizaciju renoviranja kuće jednog ratnog zločinca, a da je još šokantnije da ta kuća bude namenjena za regionalni kulturni centar.

BONUS VIDEO: Siniša Ljepojević: Srbija je na putu svile i to je to

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR