Glas Javnosti

STIŽE NOVI AMERIČKI AMBASADOR: Evo kada Kristofer Hil dolazi u Beograd

Politika
Autor: Glas javnosti

Novi američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil u petak stiže u Beograd.

Hil je sredinom ovog meseca položio zakletvu, dok je pripreme za dolazak počeo mnogo ranije.

- Mnogo toga se promenilo otkako sam poslednji put bio u Beogradu i regionu. Naučio sam tokom godina da poštujem istoriju i da pokušavam da naučim njene složene lekcije, ali moj kofer neće biti opterećen prošlošću. Stižem sa svežom perspektivom u Srbiju 2022, u zemlju koju SAD gledaju kao važnog partnera i prijatelja - naveo je prilikom polaganja zakletve.

Kristofer Hil će na mestu ambasadora u Srbiji zameniti Entonija Godfrija koji je u Beogradu bio od novembra 2019. godine. Predsednik SAD Džozef Bajden nominovao je 15. oktobra Hila za novog ambasadora u Srbiji.

Hil je 14. decembra pred Odborom za spoljne poslove Senata, tokom pretresa o svojoj nominaciji, rekao da ga zabrinjava to što se Beograd okreće Rusiji za određene nabavke za vojsku, te Kini kada je reč o zadovoljavanju infrastrukturnih potreba.

Tada je naveo da bi Beogradu trebalo pokazati da Amerika nudi bolji model, od ruskih i kineskih ponuda. Tokom pretresa Hil je dodao da SAD i evropski partneri podržavaju razvoj Srbije kao moderne, prosperitetne zemlje koja je u miru sa susedima.

Ambasador Hil je inače diplomatsku karijeru počeo upravo u Beogradu. Učestvovao je u procesu koji je kulminirao Dejtonskim sporazumom, a po po povratku u region preuzeo dodatnu odgovornost kao specijalni izaslanik za Kosovo od 1998. do 1999. godine, piše Blic.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR