Glas Javnosti

KRISTOFER HIL STIŽE U BEOGRAD! Srbi pamte njegove reči: Nikad nećemo promeniti stav SAD prema Kosovu

Politika
Autor: Glas javnosti

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil položio je zakletvu i počeo sa pripremama za skori dolazak u Beograd, objavila je ambasada SAD.

Kristofer Hil, kako je sam rekao uoči puta za Beograd, u srpsku prestonicu dolazi da "koferom koji neće biti opterećen prošlošću". 

Sada, u užurbanim danima koji su pred nama, mogu da skrenem pažnju na to da završim one pripreme koje svi radimo kada krenemo na važno putovanje, šta da preduzmemo, a šta da ostavimo iza sebe - naveo je Hil.



Kaže da se on i njegova supruga Džuli raduju što će u narednim godinama Beograd učiniti svojim domom i što će upoznati Srbiju – i njene dinamične ljude.

- Toliko se toga promenilo otkako sam poslednji put bio u Beogradu i regionu. Naučio sam godinama da poštujem istoriju i da pokušavam da naučim njene složene lekcije, ali moj kofer neće biti opterećen prošlošću – stižem sa novom perspektivom u Srbiju 2022, u zemlju na koju gledaju Sjedinjene Države kao važnog partnera i prijatelja - naglasio je Hil.

Nema sumnje, dodaje, da su ovo teška vremena, ali da veruje da Srbija i SAD mogu da ih dočekaju zajedno u konstruktivnom duhu i tonu i sa spoznajom da imaju mnogo zajedničkih interesa.

- Želim da vidim da naše bilateralne veze rastu i napreduju kao nikada ranije, a posebno želim da naš odnos iz ovih globalnih izazova izađe bolji i jači. Verujem u viziju dinamičnog odnosa između Srbije i SAD, zasnovanog na dubokoj osnovi međusobnog poštovanja. Radeći sa talentovanim osobljem Američke ambasade radujem se što ću doprineti najproduktivnijoj eri u kojoj su naše dve zemlje ikada zajedno uživale - rekao je Hil.

Hil je ostavio svoj pečat na ovim prostorima, a domaćoj javnosti je poznat kao izaslanik SAD za Kosovo u diplomatskim pokušajima koji su okončani pregovorima u Rambujeu.

Verovatno će za mnoge jedno od glavnih pitanja, kada je reč o Hilu, biti njegovi stavovi o Kosovu. Kada je već bio diplomata u penziji, 2013. godine je izjavio da je "jedina stvar koja se nikada neće promeniti odnos SAD prema Kosovu".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR